Kultúra

2009.05.11. 02:28

Félcédulák négy sorban

Veszprém - Megjelenésre váró új verseskötete alkalmából tartottak író-olvasó találkozót Botár Attila veszprémi költővel múlt csütörtökön a városi művelődési központ Március 15. úti Klubkönyvtárában. A vendéggel Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese beszélgetett.

Kellei György

A 65. születésnapját nemrégiben betöltő Botár Attila Székelyudvarhelyen született, majd a család áttelepült Magyarországra. Veszprémben a hetvenes évektől él. Eddig öt verseskötete jelent meg, a legújabb készülőben, ezért is kapta a találkozó a Kiadásra várva címet. 

A költő rendszeres szerzője az országos és vidéki irodalmi, kulturális folyóiratoknak, sőt, ahogy fogalmazott, neki ma már inkább a pesti folyóiratok ma- radnak, hiszen a vidékiek egy része megszűnt, vagy csak ritkán jelennek meg. 

A beszélgetés során szóba került természetesen a nyelv is, amely által a fogalmak megérthetők, ugyanakkor - jegyezte meg Botár Attila - a fogalmak bizonyos értelemben tisztázatlanok is maradnak. 

Készülő kötetének cikluscímei apropóján Hamvas Béla író, filozófus hatásáról, szellemi üzenetéről is vallott a költő; célja, hogy idővel Hamvas minden művét megismerje. 

A beszélgetésben kitértek a szabadversek és a zárt formájú költemények szerepére, különösen a sűrítésre kényszerítő szonettekre, amelyek nem engedik meg a szabad kalandozást. 

Végül a Félcédulák című négysoros versekből álló ciklusról szólt a költő, amelyekből több százat írt már, ám a számozások nem igazán a születésük sorrendjét jelölik. 

A félcédulák négy sorból és 42 szótagból állnak, s ritmusukat, tartalmukat, zeneiségüket tekintve változatosak, különböznek egymástól. A találkozón Tóth Loon színész, a veszprémi Petőfi Színház tagja olvasott fel a kiadásra váró kötet verseiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!