Kultúra

2009.08.05. 02:28

Bach - kicsit másképp - Varnus Xaver orgonál pénteken a református templomban

Balatonfüred - Három héten belül a negyedik koncertet adja Veszprém megyében Varnus Xaver orgonaművész: augusztus 7-én a balatonfüredi református templomban lép fel.

Balla Emőke

Lesenceistvánd, Monos- torapáti, Balatonkenese után pénteken Balatonfüreden koncertezik Varnus Xaver

Az orgonaművész elhatározta, a 2009-es nyári szezon koncertjeit a Bachot jazzel keverő crossover műfajának szenteli - ezen a turnén játszik először a világ legnagyobb hordozható koncertorgonáján, a Rogers Trilliumon is, amely hangzásában és technikai tökéletességében felülmúlhatatlan.

Az évad budapesti koncertszezonjának legnagyobb szabású hangversenye Varnus Xaver, valamint a világhírű jazz-zongorista, Jacques Loussier zenei párbaja volt a Művészetek Palotájában. 

Újszerű élmény volt Bach zenéjét hol eredetiben, hol jazz-feldolgozásokban hallani. 

- A jazz mára a klasszikus zene része, és biztos vagyok benne, ha Bach feltámadna, szívesen mártózna meg az újabb műfajokban - mondta Varnus Xaver. 

- Sajátos ellentmondás, hogy amíg ő korának egyik legnagyobb reformere volt, mai követőinek legtöbbje végtelenül konzervatív. 

Hangjegyeit játsszák, de szellemét nem követik. Zenéje a XXI. század szerves része, élő csoda, nem múzeumi tárlókban porosodó csontváz.

Az áprilisi koncert után az orgonaművész a Bach-művek mellett a jazz-Bachot is re-pertoáron tartja, a balatonfüredi hangversenyen a Ta- lamba ütőegyüttessel együtt ezekből játszik majd a hallgatóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!