Kultúra

2009.08.31. 02:29

Hét asszonnyal is felér - Csákányi Eszter nagy sikerrel játssza Parti Nagy Lajos monodrámáját

Budapest - Mozgalmas nyarat tud maga mögött Csákányi Eszter. Amszterdam után a Balaton, majd Horvátország, a nyaralások között pedig rendszeres munka. Szerinte jól van ez így, mert jelenés nélkül el sem tudja képzelni az életét.

Varga Zsuzsa

Legutóbbi nagy sikere Parti Nagy Lajos A hét asszonya című monodráma a Nemzeti Színházban. Mind a hét nőt ő alakítja benne bravúrosan, gyors átöltözésekkel.

Csákányi Eszter 19 évesen kezdte a pályát a Nemzeti Stúdió Színházában, majd 20 évesen a legendás kaposvári színházban bizonyította tehetségét. Nem volt szüksége színészi diplomára, a zsigereiben van a hiteles átlényegülés. Mégis folyamatosan kételkedik önmagában. 

Minden egyes szerepre való felkészülés egy újrakezdés, egy újabb harc számomra. Az nem is igazi munka, ami rögtön jön. Olyan színész vagyok, aki mindenért kőkeményen megdolgozik, és nagyon magas mércét állít maga elé. 

Mégis mindig kételkedem magamban, vajon jó-e, amit csinálok, de ez hajt előre. Hiszek abban, hogy a folyamatos kíváncsiság, a kísérletezés és az elégedetlenség önmagunkkal szemben képes az emberből a maximumot kihozni. 

Mindig az motivál, hogy olyan dolog derüljön ki rólam, amiről magam sem tudtam, amit még nem csináltam. Ez a pálya egy egész életen át tartó tanulás. Én is akkor kapom fel a fejemet, ha valaki meglep valamivel, amit korábban nem láttam tőle. Akkor vajon mi jelenti számára az őszinte, mérvadó visszajelzést? 

Ez nálam nagyon vicces. Amikor azt hiszem, hogy nagyon jó vagyok, akkor rendre kikapok a rendezőtől. Ebből kiderül, hogy az ember saját kontrollja és a valóság mennyire nem evidens, nem egyértelmű. 

Persze, hogy nagyon fontos a közönség visszajelzése. Viszont én nem kiszolgálni akarom a közönséget, hanem azt szeretném, hogy tanuljon. Olyan kommunikációra törekszem, amelyben az emberek nem riadnak vissza a gondolatoktól, a gondolkodástól. 

Elfogadom azt a kitételt is, hogy a néző, amikor beül a színházba, félre akarja tenni a gondjait, és szórakozni vágyik. Én azonban adni akarok, és szeretném, ha ebben a néző is partner lenne. Nem minden- áron törekszem arra, hogy tetsszek vagy sikeres legyek.

Csákányi Eszter nagyon erősen kötődött az édesapjához, Csákányi Lászlóhoz. Talán máig sem tudta igazán elengedni őt, mert nemegyszer nyilatkozta, hogy most is szokott beszélgetni vele kettejük sajátságos közegén át. Hiszek az élet jeleiben. 

Ahhoz, hogy elevenen éljen bennem, olyan híres apukának kellett lennie, amilyen ő volt. Épp pár napja láttam egyik filmjét a tévében. Olyan érzésem volt, mintha most is élne! S mivel 19 évig játszottam Kaposvárott, eleve hozzászoktunk a távolsághoz. 

Nekem ő elsősorban az édesapám, de tudom, hogy óriási színész volt. Minden darabban megnézett. Soha nem kritizált, csak időnként hozzáfűzte, hogy de , s akkor releváns dolgokat mondott. 

Én is ilyen vagyok a kollégáimmal. Mert a "de"-kből lehet igazán tanulni. Nyitott vagyok a világra. A negatív élményeket is úgy élem meg, hogy majd lesz jobb is. Próbálok pozitívan élni, ezért rengeteg apró, de lényeges dolgot is észreveszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!