Kultúra

2009.10.27. 15:17

A malomtörténet nyolcvan éves kutatója

Veszprém - Wöller István malomtörténeti kutatót nyolcvanadik születésnapján köszöntötték a Veab székházban.

Balla Emőke

Nyolcvan évvel ezelőtt született Wöller István kovács, malomtörténeti kutató. Nagy alapossággal végezte malomtörténeti gyűjtését és az anyag dokumentálását. Kezdettől fontosnak tartotta a helyszínelést, így a megye valamennyi malmát bejárta, készítette a felvételeket a molnárokról, az adatközlőkről, a gépekről, az alkatrészekről. Mérnöki pontosságú térképein rögzítette a meglátogatott malmokat, malomtörténeti fényképarchívuma és adattára ma egyedülálló az országban, hangzott el Bándi László, a Veszprém Megyei Honismeretei Egyesület elnöke laudációjában a Veab- székházban tartott ünnepségen.

Az ünnepeltnek Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke Pro Comitatu kitüntetést, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere Veszprém városért arany emlékérmet adományozott.

Az ünnepi alkalmon a múlt megörökítőjéről, iratgyűjtő tevékenységéről, erőfeszítéseiről személyes hangú előadások hangzottak el, melyek azt bizonyították: értelmes, szép életet a malomkerék mellett lehet és kell élni. Wöller István meghatottan fogadta a köszöntéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!