Kultúra

2009.11.10. 13:44

Anyanyelvünk helyzete és jövője

Badacsonytomaj - "Esélyek és veszélyek - a magyar nyelv helyzete és jövője az EU-ban" címmel tartottak kerekasztal beszélgetést a közelmúltban a Collegium Fenno-Ugricumban.

Deák Dóra

A megbeszélésen az Európa Parlament és a magyar országgyűlés néhány képviselője mellett magyar nyelvész szakemberek is részt vettek, amelyre a vitaanyagot Balázs Géza, az ELTE tanszékvezetője, egyetemi tanár állította össze.

Pusztay János a Collegium Fenno-Ugricum igazgatója volt a kerekasztal házigazdája, amelynek aktualitását az adta, hogy a magyar nyelv egyre inkább kiszorul a tudományos életből és az EU-politikából, egyre jobban terjed a kulturálatlanság, amely a nyelvi igénytelenségben is megnyilvánul, továbbá az idegennyelv-tudás terén utolsó helyen állunk az EU-ban.

A rendezvény célja az volt, hogy a politikai élet és a nyelvtudomány jeles képviselői cseréljék ki gondolataikat például az egységes nyelvstratégia kialakításáról, a magyar nyelv presztízsének visszaállításáról, az idegennyelv-oktatás színvonalának emeléséről, a határon túli magyarság iskolai oktatás terminológiájának egységesítéséről.

A rendezvényt minden résztvevő sikeresnek ítélte, a konferencián elhangzott hozzászólásokból, javaslatokból pedig egy kivonat is készül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!