Kultúra

2009.12.15. 15:53

Ez nekem egy gyönyörű szép nap - interjú Rózsa Györggyel

December 25-én délután 16.50-kor látható a Duna Televízióban a HETED7ORSZÁG - Benedek Elek Mesemondó Verseny döntője.

Kiss Nikolett

A versenyt a Rózsa Produkció és a közszolgálati adó közreműködése hozta létre. Ennek kapcsán beszélgettünk Rózsa Györggyel, aki nemcsak az ötletgazda, de egyben a műsort is vezeti. 

- A HETED7ORSZÁG - Benedek Elek Mesemondó Versenynek vannak előzményei: két évvel ezelőtt a Magyar Népmese Hónapjának keretében volt egy egyhetes mesevetélkedő a Duna Televízióban, ami  szintén az ön közreműködésével valósult meg. Miért tér vissza újra meg újra a mesékhez, a gyerekekhez?

- Tulajdonképpen már két évvel ezelőtt is onnan jött a mesevetélkedő ötlete, hogy engem elszomorít az a tény, hogy a mai mozi- és tévé- kínálatban – tisztelet a kivételnek, a Duna Televíziónak – a magyar gyerekek szinte alig láthatnak magyar mesefilmeket, magyar rajzfilmeket, holott a magyar népmesekincs elképesztően gazdag, több ezer darabból áll.

Ráadásul a magyar népmesék, szemben a sokat vetített amerikai és japán rajzfilmekkel, lényegesen kevésbé erőszakosak, sokkal több bennük a humor, a játékosság, az erkölcsi tanulság. És ha belegondolunk, rájövünk: mi mindnyájan a mesékből szerezzük első erkölcsi alapismereteinket, etikai normáinkat. Ott derül ki, hogy mi a jó és mi a rossz, ott tanuljuk meg, hogy mit szabad és mi az, ami nem illik, nem jó, és a gyermekkorban nagyon könnyű ezzel azonosulni. Sokat számít, hogy a mesék mire tanítanak minket.

- Mi volt az apropója az idei mese-versenynek?

-  A gyerekeknek nagyon kevés a fellépési, bemutatkozási lehetőségük. Így arra gondoltam, hogy rendezzünk egy mesemondó versenyt, ami a magyar népmesekincsből táplálkozik. Az apropót az is adta, hogy Benedek Eleknek kettős évfordulója van: a legnagyobb magyar mesemondó 150 évvel ezelőtt született és 80 évvel ezelőtt hunyt el Kisbaconban.

A vetélkedő címe HETED7ORSZÁG lett. Mivel éppen hét ország veszi körül hazánkat, és mindenütt vannak magyarlakta területek, úgy gondoltuk, ezekből az országokból hívunk magyar gyerekeket, akik magyar népmeséket mondanak el. A gyerekek kisfilmekkel mutatkoztak be a Duna Televízió nézői előtt és az esti mesét is ők mondták.

A nézők nagy örömmel és lelkesedéssel szavazták meg, hogy ki kerüljön be a budapesti döntőbe. De hogy ne csak a háromtagú zsűri döntsön, nevezetesen a Mosoly-Rend első magyar lovagja, a gyerekek kedvence, Halász Judit, Gryllus Vilmos, a Kossuth-díjas Kaláka együttes alapítója, akinek a dalait sokezer gyerek szereti, és Cselényi László, a Duna Televízió elnöke, aki évek óta ugyanúgy szívén viseli a magyar népmese sorsát, mint én, ezért úgy döntöttünk, hogy a stúdióközönség, a gyerekek is válasszanak egy közönségdíjast, a nézők pedig a december 25-i döntő kezdetétől december 27-én éjfélig szavazhatnak a kedvenceikre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!