Kultúra

2009.12.09. 17:22

Rögös az út a tanításig - Tüskés Tivadarné vasdiplomás

Hajmáskér - Vasdiplomát vehetett át a közelmúltban a 87 éves Tüskés Tivadarné Kati néni, egykori tanítónő az idősek napján.

Deák Dóra

Tüskés Tivadarné Kati néni Litéren született nyolcvanhét évvel ezelőtt, és a betűvetés, valamint a számolás alapjait is itt sajátította el. Az alsó tagozat elvégzése után a veszprémi angolkisasszonyokhoz íratkozott be, mert a későbbiekben gimnáziumban szeretett volna továbbtanulni. Nem indult azonban leánygimnázium, így tanulmányait felsőkereskedelmi osztályban folytatta. 

- Annyira nem akartam ide járni, hogy dacból fél évig meg sem szólaltam az iskolában. Közben azonban megszerettem az osztálytársaimat és végül 1941-ben itt érettségiztem. Utána jelentkeztem az egyetemre, azonban a szüleim nem engedtek el, mert egyrészről kitört a háború, és azt mondták, hogy a lányoknak otthon a helyük, másrészről nem is tudták volna miből fizetni. Mérgemben elmentem Fűzfőgyártelepre tisztviselőnek, egy év után azonban rájöttem, hogy nem szeretek ott lenni. Ekkor eldöntöttem, hogy beíratkozom a pápai tanítóképzőbe  - meséli lelkesen, fiatalokat megszégyenítő frissességgel Kati néni, aki hozzáteszi, hogy különbözeti vizsgák után vették csak fel a Pápai Református Nőnevelő Tanítóképzőjének ötödévére, ahol mondhatni gyorstalpalón végzett, mert 1944 márciusában háborús körülmények között vizsgáztak egy pincében.

A tanítóképző elvégzése után két hónapot Litéren tanított, majd pár évig otthon volt. Közben beadott egy pályázatot az államhoz, először Nagykőrös mellett, majd Somogy megye egy kicsi falujában kapott volna állást, de egyiket sem fogadta el. Időközben Hajmáskéren meghirdettek egy másodtanítói állást, amit Kati néni gyorsan meg is pályázott, így 1946 őszén átvette az alsó négy osztályt, majd felső tagozatban tanított földrajzot, tornát és természetrajzot. Öt-hat évvel a nyugdíjazása előtt ment le újból a 3-4. oszályba. 

- Földrajzot szerettem a legjobban tanítani, ha összetalálkozom az egykori tanítványaimmal, mindig mondják, hogy mennyire kedvelték, amikor rajzoltunk vagy homokasztalon kialakítottuk azt az országot, amit éppen tanultunk - mondja derűsen, arra azonban, hogy miért vonzotta Kati nénit ennyire a tanítói pálya, nem kapok választ.

Férjével Hajmáskéren ismerkedett meg, aki akkoriban postamester volt. Három gyermekük született, Bandi, Gyurka és Judit. Kati néni jó pár évvel ezelőtt elveszítette férjét. Mint mondja, egyedül van, de még sincs egyedül, hiszen van hét unokája, valamint kilenc lány és egy fiú dédunokája. 1977. december 31-gyel ment nyugdíjba a hajmáskéri iskolából, azóta szabadidejében legszívesebben kertészkedik, olvas, rejtvényt fejt, valamint süt és főz.

Arany-, gyémánt-, rubin- és vasdiploma

A felsőfokú tanulmányok megszerzése után a különböző szakterületeken végzett, munkában eltöltött évek alapján diplomák adományozására van lehetőség. Aranydiploma ötven év után, gyémántdiploma hatvan év után, vasdiploma hatvanöt év után, míg rubindiploma hetven év után adható egyéni kérelmek alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!