Kultúra

2010.01.06. 11:39

Egy kétlaki hazafi családtörténete

Keszthely - A lengyel menekültügy 70. évfordulójára jelent meg a Keszthelyen élő költő, műfordító, Cséby Géza Sors-címerkép - Mozaikok egy család XIX. és XX. századi történetéből című kötete.

Kellei György

A kiváló polonista és műfordító, a lengyel kultúra keszthelyi nagykövete saját családjának történetét dolgozta fel e könyvben, amely nemcsak a tragédiákban, hősies és drámai eseményekben gazdag XIX-XX. századi történelmet mutatja be egyéni szemszögből, de szép példája a két nemzet sorsközösségének, egymásra utaltságának és történelmi rokonságának is - írja Joanna Stempinska lengyel nagykövet a kötet ajánlásában.

Cséby Géza édesanyja és anyai nagyszülei lengyelek, édesapja magyar, keszthelyi gyógyszerész volt. A két ember találkozásáig, házasságáig tart az olvasmányos, érdekfeszítő, társadalmi és történelmi fordulatokban gazdag családi história.

Gyönyörű és okos nőket, értékes és sikeres férfiakat találunk a lengyel ősök, elődök között, akik átélték a történelem véres viharait, például a szibériai száműzetést. Cséby Géza lendületesen mutatja be a korabeli varsói életet, a különböző epizódokban, a szűkebb és tágabb családban grófnők, művészek, írók, világsztárok bukkannak fel.

A polgári létet aztán szétrobbantja a 2. világháború, a németek megszállják az országot, elkezdődik a földalatti mozgalom, a kettős ellenállás, amely a németek és az oroszok ellen irányul.

Cséby Géza lengyel nagyapját kivégezték, nagybátyja 32 évesen Auschwitzban veszett oda. Édesanyja és nagyanyja menekül, egy régi barát siet a segítségükre. Teleki Pál magyar miniszterelnök utasítást ad a lengyelek befogadására. Az édesanya, Halina Waroczewska, és a nagyanya, Stanislawa Julia Waroczewska kitérőkkel jut el Keszthelyre.

A szerző részletesen idézi fel az itteni időket, majd a német megszállás után az ausztriai internálótábort, a varsói futó látogatást és a visszatérést a Balaton-parti városba.

Cséby Géza könyve rávilágít arra is, hogy a haza iránt érzett szeretet egyik alapvető emberi tulajdonságunk, amely óhatatlanul is alakítja emberi mivoltunkat, erőt ad a legnagyobb megpróbáltatások idején is. A kötetet számos korabeli fotó és dokumentum illusztrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!