Kultúra

2010.02.25. 17:14

Az Alföld és a Balaton között

Révfülöp - A nagyközséghez szoros szálakkal kötődő Fekete Pétert választották a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnökének.

Tóth B. Zsuzsa

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója terveiről, céljairól is beszélt lapunknak.

Mostanában ritkán fordul meg megyénkben, Révfülöpön, hiszen lassan három éve, hogy napi tizennyolc órában rendez, igazgat, szervezi a rá bízott színház életét az ország túlsó végében. Pedig a Révfülöpi Vízi Sportegyesület (RVSE) elnöke is. 

- Egyesületünk jó közösségi szellemben működik, több mint száz vitorlázó szervez, dolgozik, versenyez az RVSE-n belül. Olyan barátaim, elnökségi tagok, mint Tóth Csaba, Tóth Gábor, irányítják a napi munkát, így én a távolból irigykedve gondolok arra az időre mikor még egyszerű rendezőként két munka közben heteket, esetenként hónapokat tölthettem Révfülöpön, civil szervezeti légkörben - mondja az igazgató, aki korábban képviselő-jelöltként is feltűnt Révfülöpön.

Vallja, akkor és most is fontos számára a nagyközség sorsa. Megtiszteltetés volt, hogy olyan sokan szavaztak rá három éve, de két szavazat híján nem került be a képviselő-testületbe. 

- Tudomásul vettem, hogy mások, általam igen tisztelt személyek kaptak bizalmat - közli. Őt Békéscsabára hívták, ott volt szükség rá. 

- Mintegy száz alkalmazottal, három színházteremmel bíró, forgószínpados, zsinórpadlásos megyei színházat vezetek. Évente tíz-tizenegy saját produkciót állítunk színpadra, nagyságrendileg a veszprémi színházhoz hasonlítunk. Amikor átvettem az intézményt, 450 milliós költségvetéssel, gazdasági és személyi nehézségekkel küzdő házat örököltem, most több mint nyolcszázmillióból gazdálkodunk, a nézők ostromolják a pénztárakat, a házban párhuzamosan esetenként két-három előadás, rendezvény is folyik.

Létrehoztunk egy mobil színházat, ötszáz nézőt befogadó vadonatúj cirkuszsátrat alakítottunk át, idén nyáron a Művészetek völgyében, Pulán is fel fogjuk állítani.

- Nemzetközi évadot tartunk, minden hónapot más-más szomszédos ország kultúrájának szentelünk, nagykövetek, európai hírű művészek adják egymásnak a kilincset - sorolja Fekete Péter.

Hozzáteszi, a válság idején el kellett hitetni a kollégáival, hogy csak az előre menekülés segíthet, a befektetés, a többlet teljesítés, az innováció lehet a kiút. Ma egy stabil gazdasági háttérrel, európai hírnévvel bíró intézményük van. Az igazgató lapot is alapított, főszerkesztője a Magyar Teátrumnak.

- Kilenc vidéki színház összefogásával létrehoztunk egy olyan színes színházi újságot, amely a Film Színház Muzsika megszűnése óta hiányként jelentkezett a piacon. Húszezres példányszámban jelentetjük meg, bárhol megvásárolható, szeretik a színházbarátok - tudjuk meg az igazgatótól. 

*

Fekete Péter elárulja, nagyon hiányzik számára a Balaton, a víz illatát a Kőrösre áttelepített hajója pótolja, de a síkságon sosem lesz otthon. Viszont a közönség és a társulat szeretete, a munkája elismerése erőt ad, és néha lopott hétvégéken próbál feltöltődni a szelek szárnyán Révfülöpön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!