Kultúra

2010.03.27. 10:55

Hiánypótló amatőrök

Az amatőr színház gyorsabban és rugalmasabban reagál az élet visszásságaira - mondja Németh József, a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete elnöke, aki maga is egy amatőr színjátszó csoport, az Alig színpad vezetője.

Gaál Julianna

Elmondta azt is: Veszprém megyében nagy hagyományai vannak az amatőr színjátszásnak, sok felnőtt csoport, faluszínpad és diákszínpad létezik. Mindenféle műfajú darabok szerepelnek a csoportok palettáján a klasszikus művektől kezdve a vásári komlédiákon át a kortárs darabokig.

Az Alig színpad 1993-ban veszprémi középiskolásokból és fiatal felnőttekből alakult, hiánypótló szerepe volt, azokat a fiatalokat gyűjtötte össze, akiknek az iskolájában nem működött diákszínpad.

Minden évben több darabot állítanak színpadra, melyekkel falunapokon, mulatságokon és színházi fesztiválokon lépnek fel. Küldetésüknek tekintik, hogy a színjátszást eljuttassák falvakba, kisebb településekre.

Az idei első bemutatójuk a színházi világnapra esik: egy saját darabot, Zalavári András Casting című művét adják elő. Az év további részében Móricz néhány egyfelvonásosát és Jókai A bolondok grófja című művét tervezik bemutatni. 

- A legfontosabb, hogy az amatőr társulatokban játszók egy közösséghez tartoznak, ez a mai világban nagy dolog. Ezentúl felkészít az életre, hiszen egy színjátszókörben szerzett képességeket - gyors döntés, helyzetfelismerés - az életben is kamatoztatni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!