Kultúra

2010.03.09. 10:22

Közös nevező nélkül - Rajztanárok kiállítása Nemesgulácson

Nemesgulács - A Téli esték programsorozata keretében nyílt meg három rajztanár, Méri Judit, Nadrai Nóra és Igaz Sándor együttes tárlata az iskolában.

Tóth B. Zsuzsa

Nagy Rudolfné polgármester úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy jeles ünnep a kiállítás megnyitó napja, hiszen a környéken élő igaz ember, Igaz Sándor képei mellett az ő korábbi iskolatársainak műveit is megismerhetik. Tóth Tímea hangszer szólóját követően Tóth Csaba, a három alkotó egykori tanára megnyitó beszédében méltatta a pályatársakat.

- Ha lehetne, én kívülállóként hazánkban a Balaton-felvidéknek adnám a fővárosi rangot. Nemesgulács méltó helyen van e vidéken, a vulkanikus hegyek karéjában, a Balaton közelségében.

Olyan csábító, hely, hogy az már irigylésre méltó. Gulácsy Lajos festőművész is nevében hordta a települést. Ars poetikám, hogy a tanári hivatásom az első kiállításig szól, addig kísérem figyelemmel növendékeim útját. Mindhármójuk első bemutatkozása ez a mostani. Mégse keressen senki közös nevezőt a képek között, hiszen ami összeköti alkotóikat, az a barátság.

Vezérelvem volt, hogy nem szabad egy kaptafára nevelni senkit, mindenki esetében a hozott egyedi tehetségét kell gondozni. Rejtett tanári instrukciókat vehetnek csak észre a szakavatott szemek, de mind a három alkotó saját énjét mutatja meg - mondta Tóth Csaba.

A festő trióról szólva hozzátette, hogy a zalahalápi Igaz Sándor munkáiban nem a megszokott tájképábrázolást festi, hanem valós lényegét próbálja megörökíteni, nem látványelvű módon. Mintha szemmagasságon túlról, az és a madártávlat közti perspektívából látna le a tájra, ezért képei különös hatással bírnak a nézőre.

Legújabb munkáiban visszafogja a színeket, de az eszközhasználatban bájt és zamatot ad a képekhez. A három festő közül Nadrai Nóra munkássága kapcsolódik leginkább az iskolai tanulmányi szakaszhoz.

Hagyományos portrékat mutat be, fejrajzaiból kiderül, hogy miként válik a képsorozat portrévá. Méri Judit eltávolodott az iskolai feladatok körétől, szemléletében is monumentális, dekoratív festészeti látásmód jelenik meg. Munkáiban ritka technikai megoldást láthatunk, így olyan érzésünk lehet, mintha templomi üvegablakokat néznénk.

Tóth Csaba reményét fejezte ki, hogy az alkotó hármas együtt marad a jövőben is.
 

 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!