Kultúra

2010.03.24. 19:36

Veszprémi képtár - Átadták a Bojtor Károly emlékdíjat és oklevelet

Veszprém - Gopcsa Katalin művészettörténész kapta az idei Bojtor Károly-emlékdíjat, Milló Ildikó pedagógus pedig elismerő oklevelet vehetett át.

Balla Emőke

Bojtor Károly állandó kiállításának öt éve ad otthont a Mestermű Galéria. Bojtor Károly jelen volt műveivel, ezáltal ő is velünk van, fogalmazott Hegyeshalmi László, a galéria alapítója, aki köszönte a lehetőséget, hogy itt voltak láthatók Bojtor Károly festményei. A várossal kötött öt éves szerződés idén lejár, de sokan bíznak benne, hogy a gazdag életmű jelentős alkotásai később is megismerhetők lesznek. Tál Ferenc,a Bojtor Alapítvány kuratóriumának elnöke az alapítvány feladatairól beszélt, mely a hagyaték ápolását, bemutatását tűzte célul, album kiadását is gondozta.

Debreczenyi János polgármester elmondta: a város számára fontos a Bojtor hagyaték ,a jövőben is szeretné megtalálni a módját, hogy Bojtor Károly képei láthatók legyenek.

A művész lánya, Pogányné Bojtor Zsuzsanna a galériában kiállított képek között nőtt fel, otthonává vált az alkotó közeg. Édesapjára úgy emlékezett, mint aki gyermekeit, unokáit is emberségre tanította, hithű, igaz ember volt. Befelé élt, belső, lelki világát vitte vászonra, a lényegest t próbálta megfogalmazni. Sokat olvasott, komolyzenét hallgatva festett. Számára a képek kihordása volt nehezebb, azok születése könnyebben ment, a befejezés szintén sok időt vett igénybe. Nem a saját művészetélről mesélt, hanem azokról a nagy művészekről, akiket ő nagyra tartott, művészetüket elismerte. A Bojtor-család és a Bojtor Alapítvány kuratóriuma Veszprémi képtár létrehozását kezdeményezi, a család ehhez képeket ajánl a hagyatékból. Azt szeretnék, ha egy helyen lennének láthatók R. Kiss Lenke szobrászművész, Ircsik József festőművész, Bognár Zoltán grafikusművész és Bojtor Károly alkotásai.

A Bojtor Alapítvány kuratóriuma minden évben Bojtor Károly emlékdíjat adományoz egy kiemelkedő  művésznek, népművelőnek. Az idei emlékdíjat Gopcsa Katalin művészettörténész kapta. A Bojtor Károly elismerő oklevelet első alkalommal adta át a kuratórium, Milló Ildikó pedagógusnak, a Báthory István Általános Iskola rajz tanárának, a vizuális kultúra terjesztéséért.A Mestermű Galéria állandó kiállísának megnyitóján Bojtor Károly lánya, Pogányné Bojtor Zsuzsanna édesapjára emlékezett.

 

Bojtor Károly 1933-ban született Mátraverebélyen, 1963-ban fejezte be tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1960-tól közel  száz egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön, több kiállítási és pályadíjat nyert, tanulmányúton több országban járt. 1967-ben Derkovits-ösztöndíjat, 1998-ban Gizella-díjat kapott. Húsz évig élt Veszprémben, haláláig, 1999-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!