Kultúra

2010.04.16. 19:21

Bemutatkozó Európa fővárosában

Címkék#Ajka#unna

Ajka - Egy uniós támogatású kulturális együttműködésnek köszönhetően egyhónapos bemutatkozási lehetőséget kap a település az idei év egyik európai kulturális fővárosában, a Ruhr-vidékhez tartozó Unnában.

Győrffy Árpád

Ajka német testvérvárosával hosszú időre nyúlik vissza a szoros együttműködés. A két településen működő fotós közösségek is több programot bonyolítottak már le együtt az elmúlt években. Erre építve kezdték kidolgozni 2007 nyarán a Fókuszban a köztéri művészet című projekt tervezetét, melyhez 2008-ban elnyerték a támogatást az Európai Kulturális Főváros RUHR 2010 program keretében.

A projektben a két város önkormányzata mellett kulturális szervezetek, intézmények vesznek részt. Ajkát Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgató-helyettese és Mészáros József, az Ajkai Fotóklub tagja képviseli a szervezői csoportban.

Mint Mészáros Józseftől megtudtuk, a projekt keretében két alkalommal zajlott négynapos műhelymunka, amelyek során megismerkedtek a két város kulturális életével, művészeti értékeivel és megörökítették a köztéri műalkotásokat. Az unna-ajka-2010.de internetes címen létrehoztak egy weboldalt, ami kezdetben a résztvevők számára biztosított fórum lehetőséget, ma pedig az elvégzett munkát mutatja be.

A Fókuszban a köztéri művészet című projekt zárásaként mindkét városban kiállításon mutatják be az elkészült fotókat, s ezzel a településeket. Az Ajkáról szóló unnai kiállítás április 30-án, az Unnát bemutató Ajkán május 15-én nyílik. A kiállítások újabb lehetőséget adnak a résztvevők találkozására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!