Kultúra

2010.05.04. 18:20

Casper, a jóravaló szellem

Veszprém - A szellemeket kedvelik a gyerekek, éreznek velük valamiféle kapcsolatot, ha másért nem, a cselekvési szabadságukért, mert mindent megtehetnek. Így jöhetnek jók is, rosszak is belőlük a lényeg, hogy a szokásos meseszövésre jelenlétükkel tegyenek még rá valami pluszizgalmat.

Martinovics Tibor

Szellemek vannak, ez nem kérdés - mondták a gyerekeim, látszott rajtuk, a címben szereplő szellem megnevezés hívószó volt számukra. Aztán néztek.

A hatéves nagyokat pislogott, amikor a szellemlények nagy, zöld és gonosz fajtája jelent meg a képernyőn és tette a dolgát, a kilencéves viszont már csak vigyorgott, tudta, nem lehet itt baj.

Az ilyen filmekben a jók győznek, a rosszak elnyerik méltó büntetésüket. Ez itt sem történik másként. Casper, a kedves, jószívű és feledhetetlen szellem visszatért - hirdeti a film reklámja. 

Az új kaland egy megmentés történet. A kis szellem és barátai megmentenek egy csendes kisvárosi házat a lebontástól, sőt, Casper a felrobbantását is megakadályozza, és ami ennél is fontosabb: helyre teszik a sok-sok csalódással terhelt apa-fiú viszonyt. Az elmagányosodott fiú nemcsak társra lel Casperben, de a film végére apja figyelmét is visszakapja.

A történet mellékszálaként, visszakanyarodva a múltba, az is kiderül, hogyan lett jószívű és barátságos Casper, illetve az is, miként fejlődött ki a világ legvidámabb szellemtanyája. Van humor is, viccesnek szánt fordulatok, a poénok azonban erősen korfüggők.

Ízlés dolga, örömöt vagy inkább csalódást jelent, hogy a filmben hús-vér szereplők játszanak, csupán a szellemek megrajzoltak. Hogy mindez elvesz vagy hozzátesz az illúzióhoz, nagy kérdés. Az biztos, Casper története ragozható, a szellem kedvelői bizakodhatnak, lesznek még itt bonyodalmak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!