Kultúra

2010.08.03. 19:13

A múzeumok végzik a feltárást

Megyei körkép - A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot (KÖSZ) megszüntetik, a jövőben a helyi múzeumok végzik a nagyberuházásokon előírt régészeti feltárásokat.

Tremmer Tamás

A nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti-örökségvédelmi feladatok ellátására hozta létre az előző kormány 2007-ben  a KÖSZ-t. A napokban elfogadott törvénymódosítás nyomán a szervezet július 31-én megszűnt, a régészeti feltárást a jövőben többek között a területileg illetékes megyei múzeumok végzik el.

A feltárásra jogosult lesz még a Magyar Nemzeti Múzeum, a régészeti tanszékkel rendelkező egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete.

A megyei múzeumigazgató, dr. Limbacher Gábor üdvözölte a döntést. Mint mondta, folyamatos az egyeztetés, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Szerinte a váltás az egész szakmára jó hatással lehet. Be fogják bizonyítani, hogy a régészeti szakág megfelelően tud teljesíteni.

A KÖSZ 2007-es létrejöttekor a múzumi szervezetek - értelemszerűen - karcsúsodtak. Ma ismét meg kell teremteni a munkavégzés személyi, tárgyi, valamint financiális feltételeit. Találniuk kell egy régészeti raktárt, erre már van konkrét elképzelése dr. Limbacher Gábornak.

Kérdés az is, mi lesz a KÖSZ eszközparkjával? A szűkös anyagi források miatt a megyétől nem várhatnak jelentős támogatást. Az 500 millió forint feletti nagyberuházásokon továbbra is kötelező lesz a régészeti feltárás, ma úgy látja, az itt végzett munkákból kell finanszírozni a feltárást.

A múzeumigazgató annak a reményének adott hangot, hogy ezt a váltást a beruházók pozitívan élik meg, hiszen rugalmasabb, ütemesebb feladatok ellátására alkalmas szervezettel kerülnek kapcsolatba, amely nagyobb helyismerettel is rendelkezik.

Abban ugyancsak bízott, hogy Pápán a közeljövőben kezdődő városközpont-rehabilitáció kapcsán szükséges régészeti feltárást már ők végezhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!