Kultúra

2010.08.02. 08:03

Homokrajzok festmény után - Gyerekalkotások Vaszary János képe alapján

Balatonfüred - Vaszary János Tengerparton című festménye alapján készítettek homokrajzokat a gyerekek a Vaszary-villában szombaton rendezett múzeumpedagógiai foglalkozáson.

Martinovics Tibor

A jobbára óvodás korú érdeklődő gyermekek először megnézték a képtárban kiállított Vaszary-festményt, majd az alapján készítették el saját képeiket.

- Ha játékos formában is, de közelebb kerülnek ezáltal a művészethez, a festményekhez, kapnak egy alapot, ami később már nem vész el. Érdekes,  hogy  a  gyerekeknek a modern képzőművészettel szemben nincsenek még előítéleteik, befogadóbbak, mindenre nyitottak, ami felkelti az érdeklődésüket - válaszolta kérdésünkre Tóth Györgyi helyismereti könyvtáros és múzeumpedagógus, aki Mosonyi Emese művészeti oktatóval közösen irányította a hétvégén tartott foglalkozást. A kétórás együtt rajzolás során szabadon hagyják érvényesülni a gyerekek kreativitását, mint mondták, itt mindent lehet, nem szólnak bele a készülő képek forma- és színvilágába sem.

- Nem lehet rosszat rajzolni, nincsenek elvárások, mindenki a benyomásai alapján készíti a képeket. Viszont minden alkalommal sokat beszélgetünk az adott témáról, most éppen a tengerpartól, így az alkotáshoz ezúttal követ, vizet és homokot használtunk - mondta a megyében kuriózumnak számító programról Tóth Györgyi.

A Vaszary-villában minden szombat délelőtt tartanak a gyerekeknek valamilyen tematikához kötött rajzos foglalkozást, a bátrabbakat a program idejére a képtárban is hagyhatják a szülők. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!