Kultúra

2010.09.06. 17:45

Az emberségről szól

Veszprém - Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című meséjét decemberben mutatja be a Petőfi Színház, az olvasópróbát hétfőn tartották.

Balla Emőke

A kis herceg történetét valamennyien ismerjük, a gyönyörű mese gondolatait a legtöbben idézni tudjuk (Jól csak a szívével lát az ember). A kis herceg története olyan nem látható dimenziók fontosságára hívja fel a figyelmet, mint például a szelídség, szépség, bizalom, hit, lelkiismeret, szeretet, melyek segítséget nyújtanak a magány leküzdésére. Míg a kis herceg a gyermekeket vezeti a mesében, a Föld állataival beszélget, egyik bolygóról a másikra vándorol, a pilóta a felnőttek szemüvegén át figyeli és éli meg a történteket.

A veszprémi Petőfi Színház idei évadának feszített tempója miatt a társulat korán kezdett ismerkedni a darabbal. A hétfői olvasópróbán Oberfrank Pál igazgató köszöntötte az alkotókat, majd Juhász Róza rendező beszélt a mű keletkezési körülményeiről.

Elmondta: az előadás kulcsa a szeretet.  Ez a mű az emberségről szól, arról, hogy a szeretet és ahhoz párosuló lelkiismeret, hit, bizalom, szelídség miként kapcsolnak, kötnek össze bennünket a láthatatlan dimenziókkal és örökérvényű igazságokkal.

Bemutatta az általa kiválasztott két gyermekszereplőt: a kis herceget kettős szereposztásban a várpalotai Oszvald Balázs és az eplényi Pej Levente alakítja. A pilóta szerepében vendégművészként Földi László lép színpadra. A további szerepekben Terescsik Eszter, Benczédi Sándor, Keresztes Gábor, Szűcs László, Máté P. Gábor, Bakody József, Háromszéki Péter, Baranyi Péter, Perjési Hilda és Kuna Károly látható.

A darabot Rónay György fordította, a színpadi változatot Deres Péter készítette.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!