Kultúra

2010.10.06. 04:03

A bérlet már kevés - Volán: útvonal-igazoló igazolványra is szükség van

Megyei körkép - A diákbérlet mellé úgynevezett útvonal-igazoló igazolvány is szükséges, hogy a gyermek a kedvezményes utazásra jogosult legyen. Ennek hiányában büntetésre lehet számítani.

Tremmer Tamás

Az elmúlt héten nem győztük kapkodni a telefont, felháborodott szülők telefonáltak sorban, hogy Veszprémből a környező településre diákbérlettel utazó gyermekeiket nyolcezer forintra büntették, mert nem rendelkeztek útvonal-igazoló igazolvánnyal. A Balatonalmádiba közlekedő buszon például majd harminc diákot bírságoltak meg, egyikük sem rendelkezett ezzel.

Az útvonal-igazoló igazolványt a bérletváltó helyeken lehet beszerezni, mindössze száz forintért, de évente meg kell újítani. Nincs-e hiba a rendszerben, ha ilyen sokan nem tudnak róla, hogy szükséges? Nem sok-e a százforintos passzus hiányát nyolcezerrel büntetni? Az esetek kapcsán ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg az emberben.

Válaszokat Szöllősi Józseftől, a Balaton Volán termelési igazgatójától kértünk. A szakember elmondta, a diákbérlet 90 százalékos kedvezményes utazásra jogosít, de csak a lakóhely és az iskola között. A diák az útvonal-igazoló igazolvánnyal bizonyítja, hogy jogos számára a kedvezmény. (Tudni kell, a bérlet adott kilométerre, s nem települések között szól. Például egy 20 kilométeres diákbérlettel Veszprém húsz kilométeres körzetében lehetne közlekedni, pedig a kedvezmény csak egy útvonalra szól. Ehhez kell az igazolás - a szerk.)

A bérlet hátulján az első mondat is erre hívja fel a figyelmet. Az ellenőrzés  célja a kedvezmények jogtalan igénybevételének kiszűrése. (Az ellenőrzést nem a Volánok végzik, hanem erre kijelölt társaság - a szerk.) Útvonal-igazolás minden jegypénztárban váltható. A beérkező panaszok miatt bővítették azon helyek számát, ahol ezt kiadják. A büntetési tétel csökkenthető, ha utólag bemutatják az igazolást. Szöllősi József utánanézett, szeptemberben 1600 ilyen igazolást adtak ki.

A kialakult helyzet miatt Csima László vezérigazgató levelet írt 40 iskola igazgatójának, valamint kiküldött egy tájékoztatót. Ebben úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszak közúti ellenőrzései során egyértelműen megállapítható, jelentős azon kedvezményes bérlettel utazó diákok száma, akik nem rendelkeznek az igénybevétel jogosságát alátámasztó igazolásokkal. Céljuk, hogy az utas az utazási feltételek előírásai szerint tudja igénybe venni szolgáltatásaikat, és az előzőekben említett hiányosságok miatt az ellenőrzések során se alakuljon ki konfliktushelyzet.

A vezérigazgatói levélben arról tájékoztatják a nappali tagozaton tanuló, helyközi és távolsági járatokon utazó tanulókat, hogy a 90 százalékos kedvezményű bérlet a lakóhely és az iskola székhelye, illetve a lakóhely és a szakmai gyakorlat székhelye között (az iskola külön igazolásával) vehető igénybe. A havibérlet csak az ahhoz tartozó, Volán-társaság által kiadott tanévretanulmányi félévre érvényesített útvonal-igazolással és a tanulók érvényes diákigazolványával együtt érvényes. A bérleten szerepelnie kell a viszonylatnak (honnan hova), a
tulajdonos nevének, a Volán által kiadott igazolás sorszámának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!