Kultúra

2010.10.26. 14:38

Rámutatnak az értékekre

Ajka - Nem kevesebb, mint 128 alkotó 242 alkotása látható a hétvégén megnyílt harmincadik Ajka Tárlaton.

Tóth B. Zsuzsa

A művelődési központban rendezett országos képző- és iparművészeti kiállítást Csabai Tibor grafikusművész, az Ajkai Grafikai Műhely művészeti vezetője nyitotta meg. Beszédében szólt arról, hogy a csoportos kiállítások üzenete magában a kohéziót kiváltó erőben van. Azt akarja kiemelni, piadesztálra állítani, a művészet additív erejével úgy, hogy az egyéni üzenetek részben feloldódnak, jó esetben megerősödnek a közösségi üzenet tengerében.

- Három igény segítette elő ismét ennek az igazán nívós ajkai tárlatnak a létrejöttét. Az egyik összetevő a város igénye, az ajkaiak igénye, hogy a sok, jelentős egyéni képzőművészeti és fotótárlat mellett legyen kollektív kiállítás is. A másik a regionális, országos igény a bemutatóra a művészek részéről. A harmadik a lokális, csak Ajkára vonatkozó jellegzetesség, a jelenlét fontossága, amely elsősorban két intézményesült csoportosulás működésének köszönhető. Az egyik az Ajkai Grafikai Műhely, a másik a Veszprémi Művész Céh.

Mindkettő a tíz éve újra szerveződő Ajkai Tárlatok szellemi magja, vonzásának központja, amely hívja az ország számos területéről a művészközösségeket és az egyéni alkotókat - mondta Csabai Tibor. Az érdeklődőkhöz szólva hozzátette, hogy bizonyára ők is észlelni fogják azt a szellemi, technikai, tematikus és méretbeli diverzitást, amely áthatja a bemutatót.


Legyen ez is üzenet mindnyájunk számára: a világ sokszínű, ugyanazt nem lehet kétszer ugyanúgy meglátni, ugyanarra a felvetésre nem lehet kétszer ugyanolyan választ adni. Hiszen, ha minden más változatlan is lenne, az emberi lélek, a teremtésnek ez a csodája az egyes életek során is percről percre változik, s mindnyájunk életében más dimenziójú ez a változatosság.

A művészek számára egyedüli cél az lehet, hogy lelkük rezdülésének hullámhosszát úgy hangolják alkotásaikban, hogy ez rezonáljon a befogadók lelki állapotával. Természetesen mindenkivel nem tudják megtalálni a közös lelki pályákat, de egy bizonyos, hogy a most bemutatásra kerülő alkotói sokféleség és az ugyancsak vitathatatlan befogadói sokféleség a közös harmónia végtelen variációját teszi lehetővé.


A megnyitón Őri Jenő zongoraművész működött közre. A kiállításra érkezett alkotásokat P. Szabó Ernő művészettörténész, Szentgyörgyi József festőművész, Stefanovits Péter grafikusművész zsűrizte. Annak megfelelően Kallai Sándor, Tóth György, Veszeli Lajos, Fülöp Lajos, Kosztolányi Rózsa és Szotyori László festőművész, Szabó László Zoltán szobrászművész, Huller Ágoston, Bodnár Imre és Jáger István grafikusművész vehetett át elismerést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!