Kultúra

2010.11.28. 17:36

Félbeszakadt a füst miatt a varázslat

Érdekes hírek szivárogtak ki a veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatójáról: fantasztikus rendezésről, az évad előadásáról suttogtak bennfentesek, ezért izgalommal vártuk a főpróbát. Kezdés előtt torokkaparó, gyanús fehér füst szivárgott ki a függöny mögül a nézőtérre.

Gajdos József

Összenéztünk, "diszkós" füstgép Shakespeare klasszikus vígjátékában? Bár a Szentivánéji álom neves ukrán rendezőjének elképzelésébe még ez is beleférhet. Már az első jelenet maga volt a csoda, amikor a füstben elkezdődött az álomszerű tündérjáték. Gyönyörűek a fények, a jól kiválogatott kísérőzenékkel magával ragadó a darab.

Káprázatosak a színpadképek, a veszprémi színészek lubickolnak a remek szerepekben. Csöppet sem zavaró, hogy az álmok és szerelmek erdejében díszlet nincs. Kiváltotta ezt a rendező a zsinórpadlásról megállás nélkül gomolygó füsttel és a különleges világítással.

Minden adott volt tehát az igazi színházi élményhez, a varázslathoz - legalábbis az egészséges embereknek. Mert a glicerin alapú füst, amire a rendezés épült, és ami az egészségre állítólag nem káros, lassan betöltötte a teátrum máskor is levegőtlen, túlfűtött nézőterét. A közönségből az allergiásokra és a légúti panaszokkal küszködőkre egyre nehezebb percek vártak.

Mi ugyancsak köhécseltünk, égett a szemünk, lassan görcsbe rándultak a légzőizmaink, mind érdesebbé vált a levegővétel. Az allergiás tüneteket fokozták a színpadon szétszórt és még a hátsó széksorokban is szállongó pehelytollak. Nem mertünk tovább maradni, a szünetben fájó szívvel ott hagytuk a kiváló előadást.

Hogy rajtunk kívül még hányan távoztak ilyen ok miatt, nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy minden harmadik magyar ember allergiás, köztük sok színházkedvelő. Erre pedig illene odafigyelni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!