Kultúra

2010.11.03. 15:29

Nők a sziklán - Nem elszenvedik, hanem megváltoztatják a körülményeket

Veszprém - Elnököt váltott a 15. születésnapját október 29-én ünneplő Veszprémi Nők Kerekasztala egyesület. Az alapító-, leköszönő elnököt Huszár Józsefné Júliát Veszprém Város Arany Emlékérmével tüntette ki Porga Gyula polgármester.

Horváth Éva

A múlt század kilencvenes éveinek eleje, közepe - a rendszerváltás utáni időszak - a régi közösségi szerveződések újjáéledése, s újak megalakulásának időszaka volt. Az emberek közös célokat, találtak, közösségre vágytak, s tenni is hajlandóak voltak érte. Ebben a folyamatban kezdeményező szerepet vállaltak a nők megyénkben is. Tragédiaként is megélhette volna a veszprémi Huszár Józsefné Júlia, hogy a kilencvenes évek elején megszűnt munkahelye, a kutatóintézet, azonban megtalálta a rosszban a jót. Angol nyelvtudása birtokában megpályázott egy tanulmányutat, s az Amerikai Szavazó Nők Ligája vendégeként hosszabb időt töltött az Egyesült Államokban a civil szervezetek és az önkéntes munka tanulmányozásával. Annyi muníciót gyűjtött, hogy hazatérve partnereket keresett, akikkel 1995-ben megalakították a Veszprémi Nők Kerekasztala egyesületet (VENKE). Jelmondatuk azóta is: "Nem elszenvedni a körülményeket, hanem változtatni rajtuk".

Az ennek szellemében végzett munkáról szólt elismeréssel a veszprémi városháza Kossuth termében Nők a sziklán címmel rendezett jubileumi konferencián Porga Gyula, Veszprém polgármestere, méltatva az önkéntes munka jelentőségét. Mint mondta: kezdeményezi, hogy a veszprémi középiskolákban honosítsák meg az önkéntes munkát, s ne legyen egyetlen középiskolás se, aki legalább egy napi önkéntes munkát ne végezzen tanulmányai alatt. A polgármester a konferencián Veszprém Város Arany emlékérmét adta át Huszár Józsefné Júliának, a születésnapos egyesület alapító-, leköszönő elnökének. Az új elnök: Arany Szilvia.

A Nők a sziklán cimmel rendezett konferencián előadást tartott az egyesület tagjain kívül Bernáth Ildikó miniszteri biztos, Szabó Istvánné Zsóka, a Nők a Holnapért alapítvány elnöke, valamint Törzsök Károlyné dr., a várpalotai Írisz Nőegyesület és a Régiók Nőhálózatának elnöke is.

 

A kilencvenes évek elején alakult a Nők a Balatonért egyesület Simonné Zákonyi Tünde vezetésével. Ma már számos Balaton parti településen vannak helyi szervezetei is. A Zonta hölgyklub Veszprémben alakult ugyancsak a kilencvenes évek elején legismertebb programjuk az adventi kiállítás és a gyertyafényes koncert, melynek bevételéből tehetséges fiatalokat támogatnak. A Veszprémi Nők Kerekasztala egyesület legújabb célja segíteni a Királynék Városa női arculatának megformálását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!