Kultúra

2010.12.15. 17:17

A ravasz, a komoly és a felnőtt

Veszprém - A kis herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry kicsiknek és nagyoknak is szánta regényét, mindazoknak, akiknek még nem zárult be a lelke teljesen.

Révész Erika

A veszprémi Petőfi Színházban Juhász Róza rendezésében mutatják be vasárnap délután a kisregény színpadra írt változatát. A bemutató előtti médianapon az előadás három főszereplőjével beszélgettünk. A pilótát Földi László vendégművész játssza, aki most játszik először Veszprémben, a kis herceget pedig két aranyszőke kisfiú alakítja felváltva: a várpalotai Oszvald Balázs és az eplényi Pej Levente.

- Évekig szinte a bibliám volt Saint-Exupéry egy másik műve, az Éjszakai repülés - mondja Földi László. - Magával ragadott az író misztikus világa, és döbbenetes volt számomra, ahogy leírta benne a saját halálát. Akkor is igent mondtam volna a pilóta szerepére, ha ezen kívül még öt kecsegtető ajánlatot kapok.

Földi László a kilencvenes évek elején jött Magyarországra az akkori Jugoszláviából, az Újvidéki Színházból. Először a nyíregyházi, később  a szolnoki, miskolci színházban, 2003-tól 2008-ig pedig a Vígszínházban dolgozott. Azóta szabadúszó. Oberfrank Pállal, a veszprémi Petőfi Színház igazgatójával szerepelt a Sacra Corona című filmben, Eperjes Károllyal, a színház művészeti tanácsadójával pedig együtt kezdte a főiskolát, így közel harminc éve ismerik egymást.

A kis herceg megformálói, Oszvald Balázs és Pej Levente szinte az ellentétei egymásnak: Balázs a komoly, felnőttes, Levente pedig a ravasz és játékos - éppen ezért választotta kettejüket a darab rendezője.

A fiúk szinte egymás szavába vágva, csillogó szemmel  mesélik, hogy szeretnek szavalni, szerepelni, és amint meglátták a felhívást a Naplóban, azonnal jelentkeztek. Könnyen megtanulták a nem kevés szövegüket - jóval előbb, mint ahogy kérték tőlük -, a próbák miatt sokszor kimaradtak az iskolából, és egyáltalán nincs lámpalázuk. Nagyon várják, hogy teli nézőtér előtt is megmutathassák magukat, lássák őket a szüleik az osztálytársaik, a barátaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!