Kultúra

2010.12.03. 18:34

Bátor vállalkozás - Műkereskedés nyílt Óváros Galéria néven

Veszprém - Magánberuházásban kortárs művészek alkotásait kínáló műkereskedés nyílt péntek este az egykori Vitrin Galéria helyén, az Óváros téren.

Bartuc Gabriella

Horváthné Kalmár Katalin tulajdonos, az Óváros Galéria vezetője hangsúlyozta, a kereskedelmi tevékenység mellett a hazai kortárs képzőművészet közvetítésében is komoly szerepet kívánnak vállalni. Kedvcsinálásként számos ismert Veszprém megyei, pesti és kecskeméti alkotó munkáit mutatják be az egyelőre 45 négyzetméter alapterületű kiállítótér falain. Terveik szerint jövőre a pinceszint átalakításával újabb 80 négyzetméternyi kiállítóhelyhez jutnak a megyeszékhely szívében.

A bátor vállalkozást Némedi Lajos alpolgármester, Gaál Zoltán egyetemi tanár és Gopcsa Katalin művészettörténész köszöntötte, hangsúlyozva, szurkolnak nekik, hogy hozzánk is begyűrűzzön a világtendencia, a műtárgyak vásárlása és a műgyűjtés iránti egyre növekvő érdeklődés.

Mivel elsősorban kortárs képzőművészek munkáit kínálja, a pénteken megnyílt galéria fontos lehet a helyi alkotók szempontjából is, hiszen a szinte teljes egészében megszűnt állami támogatások helyébe új forrásokat kell bevonniuk a művészeknek a megélhetéshez. Kell, hogy legyenek ilyen helyek, ahol a kínálat találkozhat a kereslettel. Amíg erre nincs lehetőség, addig aki alkotásokat vehetne, inkább Budapesten vagy külföldön vásárol, vagy nem műtárgyakba fekteti a pénzét, hanem könnyebben hozzáférhető luxuscikkekbe. Veszprémben a Mestermű Galéria után immár az Óváros Galéria is arra törekszik, hogy szélesedjen a vásárlók köre.

 

A Veszprémben megnyílt Óváros Galériában többek között Somogyi Győző, Veszeli Lajos, Kádár Tibor, Szotyori László, Balogh Ervin, Boda Balázs, Deák Ilona, Csáky Lajos, Hegedűs Piros, Szajkó István, Kulcsár Ági, Horváth Lajos festményei, szitanyomatai láthatók és vásárolhatók meg. A tulajdonos szerint a kör bővülni fog, a művek cserélődnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!