Kultúra

2010.12.08. 13:32

Bosszú és szerelem - A mély emberi érzelmek különös története

A középső Bronte nővér egyetlen prózai műve, mégis a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Az irodalomtörténészek az első modern angol regénynek tartják.

Szabó Zsuzsanna

A könyv a két főszereplő, Catherine és Heathcliff szenvedélyes kapcsolatáról szól, amelynek kulcsszavai szerelem, gyűlölet és bosszú. A cím hűen tükrözi azokat a regényben dúló természeti és érzelmi viharokat, amelyek igazán drámaivá és korunk egyik legolvasottabb történetévé tették. Kit választ végül a főhősnő? A jóravaló, de pipogya és szürke vagy a kegyetlen, megkeseredett, de igazi szenvedélyeket ígérő férfit? Lecsillapodnak-e a végzetes indulatok és szenvedélyek? Megannyi kérdés, melyre választ kapnak mindazok, akik elolvassák e méltán világhíres remekművet.

Nagy rejtély

A világirodalom máig egyik legnagyobb talánya, hogy egy olyan fiatal, alig harmincéves lány, mint Emily Bronte, aki élete nagy részét egy falusi lelkész lányaként a külvilágtól elszigetelten töltötte, hogyan tudott egy ilyen vad, érzelmekkel teli, szenvedélyes regényt megírni halála előtt egy évvel. Talán mégis ismerte a szerelmet? Vagy csak a szigorú magány elől menekült testvéreivel együtt a képzeletük teremtette álomvilágba? Hiszen két másik lánytestvére, Charlotte és Anne is tehetséges írók voltak, előbbi műve a híres Jane Eyre.

A három nővér közösen is kiadott egy gyűjteményt költeményeikből, de durva kritikákat kaptak, mivel a hagyományos női szerepeket feszegették. Olyan korban éltek, amelytől keveset kaptak, az utókornak mégis sokat adtak.

 

Főként hölgyeknek ajánlom ezt a művet. Régebben olvastam, de ami igazán megmaradt: ez egy igazi romantikus regény. Talán azért írt Emily Bronte is álnéven, mert abban a korban a női írók nem érvényesülhettek és kevésbé fejezhették ki nyíltan az érzelmeiket. Pedig ez a történet is bizonyítja, nagy szerelmek, szenvedélyek már akkor is léteztek. Hiszen le lehet szerelem nélkül élni egy életet?

Módri Györgyi, színésznő

 

A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!