Kultúra

2011.01.25. 12:23

Egy lépéssel közelebb

Ajka - Gambiai életképek címmel nyílt meg Kalmár Lajos fotóművész és dr. Tarrósy István egyetemi adjunktus, Afrika-kutató tárlata a Városi Fotógalériában pénteken.

Tóth B. Zsuzsa

Az életképekkel és tájképekkel, valamint élménybeszámolóval színesített tárlatot dr. Suha György, a Gambiai Köztársaság főkonzula nyitotta meg. Beszédében méltányolta, hogy a két ország közti kapcsolat egyre erősödik.
 
Gambiát népszerűsítő baráti kör alakult, amelynek egyre több tagja van. Így jobban megismerhetjük a tőlünk hatezer kilométernyire levő országot. Ezt a célt szolgálja a kiállítás is, amely Pécs és Bécs után most Ajkán látható. Az Afrika és Magyarország közti kapcsolat a külpolitika, és a kultúra, a művészet miatt is fontos, hogy erősödjön, fejlődjön.

Ha pedig ez a kiállítás is ezt segíti, akkor sokat tettünk érte  vallotta a főkonzul. Hozzátette, hogy Gambia barátságos, kellemes hely, ahol jó a közbiztonság, szilárd a hatalom. Kalmár Lajos és Tarrósy István sokszor járt már ott, magukénak érzik az egész kontinens problémáit. Tarrósy István szólt arról, hogy tíz éve kutatja Afrikát. Pécsett egy műhelyt alakítottak, amellyel Magyarországon egy értékes közbeszédet szeretnének meghonosítani. 
 


Kiderült továbbá, hogy négy éve Tanzániában, Zanzibárban voltak első közös útjukon, majd Gambiába többször is ellátogattak. Terveik szerint még vissza is térnek az országba. Kalmár Lajos elmondta, hogy az ő dolga az úton az volt, hogy visszaadja mindazt, amit ott láttak. Életképekkel és tájképekkel térjen haza onnan, ahol mosolyognak az emberek. Azon igyekezett, hogy utcai jelenetekkel adja vissza a Gambiára jellemző atmoszférát.

 A megnyitót követően az érdeklődők élménybeszámolót hallhattak a kiállítóktól.



Gambia szlogenje a mosoly, amely a képeken is visszaköszön  mondta el Tarrósy István. Láthatjuk, hogy Afrika egy végtelenül sokszínű kultúrával bíró földrész. Én magam kutatóként azt szeretném láttatni, hogy mely folyamatok tudják közelebb hozni ez érdeklődőket Afrikához. A cél, hogy a fiatalok is lássák, érezzék, hogy a kontinens mára felértékelődött  hangsúlyozta Tarrósy István.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!