Kultúra

2011.01.26. 11:36

Kalandosan, de megkerült az elveszettnek hitt felvétel

Budapest - Ferencsik János születésének évfordulóján, január 18-án különleges koncertlemezt mutattak be Budapesten, az Operaházban.

Osváth Sarolta

Az In memoriam Ferencsik című CD-n Bartók Béla híres operájának, A kékszakállú herceg várának egyszeri és megismételhetetlen előadása csendül fel Kováts Kolossal és Kovács Eszterrel. A felvételen a legendás karmester vezényel.
 
- Több mint három évvel ezelőtt hallottam először ezt a Kékszakállú-felvételt. Fárasztó nap után, hazafelé tartva kezdtem el hallgatni a kocsiban, és egyszerűen rabul ejtett az elődás. Amikor megérkeztem, ki se szálltam az autóból, mert sajnáltam volna félbeszakítani az élményt. Rögtön éreztem, hogy igazi kincsre bukkantam  - elevenítette fel a nagy találkozás pillanatait Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Rádió főszerkesztője.
 


Az 1976-os zeneakadémiai koncert hanganyaga nem mindennapi, kalandos történet után jutott el a kiadásig. Az operát annak idején a Magyar Rádió élőben közvetítette. A kilencvenes évek elején többször is felvetődött a lemezkiadás gondolata, ám kiderült, hogy a felvételt a rádióban véletlenül letörölték. Kováts Kolos családja is készített otthoni felvételt az előadásról, erről azonban még a legmodernebb technikával sem sikerült a zajokat kiszűrni.

A Bartók-opera másik szólistája, a Juditot éneklő Kovács Eszter férje szintén rögzítette az előadást, mégpedig a nézőtéren, egy akkor csúcstechnikát képviselő profi riportermagnóval. A felvétel kitűnően sikerült  egy költözködés során azonban nyoma veszett. Néhány évvel ezelőtt szerencsére mégis rátaláltak, hibátlan állapotban. Így a Ferencsik zsenialitását híven reprezentáló páratlan hanganyag  megfelelő techniai gyógyítás után  végre a nyilvánosság elé kerülhetett. Kováts Eszter és Kováts Kolos a Zeneakadémián kívül csak egyszer énekelte együtt a Kékszakállút, Frankfurtban, az Alte Oper színpadán, ahol a produkció elnyerte Az év koncertje címet...
 


- Ferencsik János szinte instrukció nélkül dolgozott velünk - emlékezett vissza a közös munkára Kovács Eszter. - Minden szónál, magyarázatnál többet ért az ő karizmája, művészi teremtő ereje. Mindez számomkra örök ajándék. Ezért is nagyon örülök, hogy most a zeneszerető közönség is megismerheti Bartók operájának ezt a csodálatos felvételét, amely szerintem egyfajta kegyelmi állapotban született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!