Kultúra

2011.01.25. 13:05

Magyar filmek Biarritzban és Triesztben

Budapest - A biarritzi filmfesztiválon tartják szombaton Szomjas György Keleti szél című filmjének nemzetközi premierjét, míg a jelenleg zajló trieszti filmünnepen Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula és Szőcs Petra filmjei versenyeznek - tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar Filmunió.

MTI

A közlemény szerint a biarritzi audiovizuális programok seregszemléje és vására, a FIPA (Festival International des Programmes Audiovisuels) hagyományosan január utolsó hetében vonultatja fel a legújabb nemzetközi filmtermés javát. A dél-franciaországi városban 24. alkalommal megrendezett fesztiválon mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt Szomjas György Keleti szél: a film című alkotása, melyet a magyar rendező Miqueu Montanaro dél-franciaországi muzsikusról forgatott. Az 54 perces portréfilm a Tivoli Filmben készült 2010-ben és versenyen kívül tűzik műsorra Biarritzban.
   
Groó Diana filmrendező, aki Tarka képzelet című sorozatával már kétszer is szerepelt a rangos fesztiválon, idén a Zene és előadóművészet kategóriában versenyző filmek zsűrijében vesz részt.
   
A FIPA szelektív filmvásárán, a Fipatelen két magyar filmet vetítenek: Tóth Péter Pál a Muzsikás Együttes 35 évéről forgatott dokumentumfilmjét, valamint Vízi Mária Csillagszedő Márió című alkotását mutatják be a Biarritzba látogató filmvásárlóknak.
   
A napokban is tartó, szerdán véget érő Trieszti Filmfesztivál a közép-európai film seregszemléje. A közelmúlt kiemelkedő alkotásait bemutató itáliai filmünnep mindhárom versenyprogramjában indul magyar film.
   
A játékfilmes verseny nyolcas mezőnyébe két magyar alkotás: Kocsis Ágnes Pál Adriennje és Mundruczó Kornél Szelíd teremtése is meghívást kapott, míg a dokumentumfilmek kategóriájában Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című munkája versenyez, mely el nem készült filmek rekonstrukcióit gyűjti egybe a magyar filmművészet nagyjainak közreműködésével. A rövidfilmek versenyében Szőcs Petra Aki bújt címmel készített legutóbbi rövidfilmje indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!