Kultúra

2011.01.19. 16:35

Metsző, fanyar játék a Vígben

Budapest - Öt év után először játszik új darabban Eszenyi Enikő. A Vígszínház friss ötvenéves igazgatónője Az öldöklés istene című vígjátékában lép színre.

Kiss Nikolett

Yasmina Reza világhírű, magyar származású francia írónő műve 2009-ben minden jelentős írói díjat elnyert, így a legjobb új darabnak járó Laurence Olivier-díjat és a tekintélyes Tony-díjat is. Nem véletlen, hiszen metsző, fanyar, önironikus és nagyon is valóságos élethelyzet bontakozik ki két házaspár: Eszenyi Enikő és Kern András, valamint Börcsök Enikő és Epres Attila párbeszédéből. Az alaphelyzet a következő: a Reille házaspár (Eszenyiék) 11 éves gyereke kiütötte Houlliék  gyerekének a fogát a téren.


Az ügyvéd  pénzügyi tanácsadó (Eszenyiék) és az  író  háztartásicikk-kereskedő házaspár próbálja felnőtt, intelligens emberek módjára rendezni a történetet. Gondolhatják:  nem sikerül. A feszengő, udvarias- kodó, szánom-bánom kezdetű beszélgetések álarca mögül ugyanis lassan-lassan előbújik a tökéletlen valóság. A háttérben rejlő feszültségek a házaspárok tagjai között (lásd, amikor kiderül Epres Attiláról, hogy bár liberálisnak maszkírozott a feleségem, inkább egy félig vadállat), aztán a nők és a férfiak között (az embernek van 10-15 jó éve a rák vagy az infarktus előtt, minek azt gyerekkel elrontani?!), illetve a végén egyetért vagy veszekszik már mindenki mindenkivel.

Kamondi Zoltán rendezésében a színészek alapvetően nagyon jók. A kissé lassan induló darab a közepén igazi röhögésben csúcsosodik, de aztán leül, szerintem jó negyedórányi rövidítést elbírna. Ettől függetlenül érdemes megnézni.


Január első hetében volt a premierje a Vígszínházban Az öldöklés istenének. A zsidó származású Yasmina Reza a Wikipedia szerint 1959-ben vagy 1960-ban született Párizsban,  magyar anyától és iráni apától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!