Kultúra

2011.02.08. 07:42

Az idő örök mozgásában

Veszprém - A művészek az időt ejtik csapdába, megmutatják, hogyan lesz a múltból jelen. Szép múlt vár ránk - szubjektív történelem címmel kortárs művészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Csikász Galériában.

Matolcsi Renáta

Asztalos Zsolt, Csáky Mariann, Gőbölyös Luca és Karina Horitz fotókon keresztül meséli el személyes emlékeit a látogatóknak.

- A kiállítás címe szójátéknak tűnik, de feloldható paradoxon. A kreatív időfelfogásra és -használatra utal, ahol egybefolynak és különválnak a dolgok - mondta a tárlat megnyitóján Tatai Erzsébet művészettörténész. - Valamennyi munka fotóalapú, személyes alkotás, a művészek saját múltjukból dolgoztak. Régi fotókat manipulálva más-más módszerrel mozgatják az időt, más-más érzékelést hoznak létre. Egykori és mai ének, szerepjátékok láthatók, az idő örök mozgását tárják elénk.

- A kiállításon részt vevő négy művész alkotásai a személyes és objektív történelem, a múlt és a jelen kapcsolatát, az emberek jelen idejű folytonos egymásra hatását szemléltetik. Ugyanakkor ennek a gondolatkörnek a vizuális megvalósítását négyen négyféleképpen oldják meg, bár az áttűnés, a transzparencia jelensége közös bennük - ajánlotta a kiállítást Bordács Andrea esztéta, a tárlat kurátora.

A négy fiatal művész mindegyike valóban másképp, ám igen figyelemreméltóan dolgozik: Gőbölyös Luca a kacsintós pénztárcához hasonló kreatív, lenticularis technikát alkalmazza. Karina Horitz műveiben két időréteg találkozik, olyan, mintha kimerevített filmkockákat látnánk. Asztalos Zsolt Tükörportréiban a néző saját arcképét látja meg, Csáky Mariann Időugrás-sorozatában pedig önmagát fényképezte rá régi, családi fotónegatívokra.

A kiállítás megnyitóján beszélgetni is lehetett az alkotókkal. Ezt, vagyis a kortárs művészekkel való találkozás lehetőségét Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója is fontosnak tartotta megemlíteni.

A tárlat március 26-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!