Kultúra

2011.03.17. 15:14

Pannon Egyetem: dr. Friedler Ferencet jelölik rektornak

Veszprém - Nagy arányban javasolták rektornak dr. Friedler Ferenc egyetemi tanárt, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánját a szenátus csütörtöki ülésén.

Balla Emőke

A rektorjelölő szenátusi ülés csütörtökön nagy többséggel támogatta dr. Friedler Ferenc jelöltségét.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az intézmény jelenlegi rektorának, dr. Rédey Ákosnak megbízatása június 30-án jár le, ezért új pályázatot írtak ki, melyen dr. Friedler Ferenc indult. A rektorjelölés második fordulójában  a szenátusi tagok a  jelölt támogatásáról szavaztak. Egyszerű többségre, azaz a 30 tagú szenátusból tizenhat voksra volt szükség. A 29 jelen levő szavazati jogú tag közül 27-en voksoltak igennel a rektorjelöltre.

Siker újfajta elvek mentén

A Pannon Egyetem rektori pályázatával kapcsolatban korábban beszámoltunk arról, hogy a jelölteknek január 31-ig kellett benyújtaniuk pályázatukat az illetékes szakminisztériumba, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba (Nefmi). Bár február 7-én még két pályázatról - dr. Fiedler Ferenc egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar dékánjának, valamint dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem jelenlegi rektorának pályázatáról - adtunk hírt, február 17-én már csak egy jelöltről írtunk, a Nefmi hivatalos tájékoztatása alapján a Pannon Egyetem rektori megbízására egy pályázat érkezett be. Dr. Rédey Ákos közleményben közölte, úgy döntött, hogy "jövőjét a felsőoktatás mellett a tudományos életnek, a környezetmérnöki szakterületnek kívánja szentelni".

A rektorválasztást előkészítő bizottság kidolgozta a rektorválasztás ütemtervét, rögzítette az eljárás szabályrendszerét. A jelölt az elmúlt időszakban az intézmény minden kampuszán és a vezető szervezetek képviselői előtt bemutatta téziseit, az egyetem jövőjével kapcsolatos terveit.

A Pannon Egyetem szenátusa csütörtök délután tartotta rektorjelölő szenátusi ülését. A szenátus tagjai két fordulóban, titkosan szavaztak: az első fordulóban a rektorjelölt alkalmasságáról, a második fordulóban a jelölt támogatásáról. Egyszerű többségre volt szükség, azaz tizenhat voksra a harminctagú szenátusban (melyben az öt kar három-három képviselője, tíz hallgató, a szakszervezetek, dolgozói képviseletek vesznek részt). Dr. Gaál Zoltán egyetemi tanár, a rektorválasztást előkészítő bizottság elnöke elmondta: a 29 szavazati jogú tag volt jelen, dr. Friedler Ferenc alkalmasságára 28 igen, 1 nem szavazat érkezett, így felkerült a rektorjelöltek szavazólistájára. A második fordulóban 27-en voksoltak igennel a rektorjelöltre (1 nem, 1 tartózkodás mellett); a mai naptól dr. Friedler Ferenc a Pannon Egyetem rektorjelöltje. A szenátus a nemzeti erőforrás miniszterhez terjeszti fel a javaslatát, majd a köztársasági elnök nevezi ki az egyetem új rektorát.

Dr. Friedler Ferenc úgy fogalmazott: megtisztelő számára a szenátus támogatása, óriási felelősség ez számára. Pályázatában és a szenátusi ülést követően újságírói kérdésre is megfogalmazta: újfajta elvek mentén lehet sikeres az egyetem. Célja, hogy az oktatás, kutatás és kutatás-fejlesztési innovációs tevékenység összhangban, magas színvonalon és eredményesen működjön az intézményben. Ehhez fontosnak tartja a munkahelyek megőrzését, a munkatársak szakmai sikerét, a hallgatók hosszú távú szakmai karrierpályájának kiépítését, a stabil gazdasági hátteret, a régióban szakmai és innovációs együttműködéseket, valamint a nemzetközi élvonalba tartozó tudományos tevékenységet. Fenntartható módon, minőségi pályán szeretné irányítani az egyetemet.

Feladatának tekinti a Pannon Egyetem a mai kor igényeinek megfelelően intenzív minőségi pályára állítását. A mennyiségi és/vagy minőségi növekedéssel kapcsolatban elmondta: a mennyiségi növekedés időszaka lejárt, most a minőségi fejlődésre kell törekedni; fontos, hogy a karok milyen tempóban állnak a minőségi pályára, de elsősorban ezeknek a szempontoknak kell érvényesülniük. Úgy véli, akkor lesz erős az egyetem, ha erős karai vannak és akkor lesznek erős karok, ha az egyetem hatékony módon kiszolgálja a működésüket.

A 10 ezer hallgatójú Pannon Egyetem hat képzési helyen van jelen - Veszprém, Keszthely, Nagykanizsa, Pápa, Székesfehérvár, Kiskunfélegyháza -, a rektorjelölt is fontosnak tartja a telephelyeket, az intézmény régióban való megjelenését.

A rektori teendők mellett a tudományos munkára is kíván időt szakítani; ahogyan eddig, vezetőként, dékánként is voltak adminisztratív teendői, a kutatást, tudományos munkáját is végezte.

Dr. Friedler Ferenc több mint két évtizedes vezetői és szervezetfejlesztési tapasztalattal rendelkezik. Tudományos és oktatási szervezetek alapítója és vezetője. Vezetésével alakult a számítástudomány alkalmazása tanszék, az informatikai tudományok doktori iskola, a műszaki informatikai és villamosmérnöki önálló intézet, majd a műszaki informatikai kar. A szervezeteket hatékony munkaszervezés és barátságos környezet jellemzi. Elkötelezett támogatója a matematikai tehetségkutatás és -gondozás ügyének.

A Széchenyi-díjas professzor összefogásra és szakmai együttműködésre alapozza a jövőt, fontosak számára az akadémiai értékek. Dr. Friedler Ferenc pályázatában úgy fogalmazott: munkájának célja a Pannon Egyetemen felhalmozott tudás és tapasztalat megőrzése és hasznosítása, az értékek megbecsülése és fejlesztése.

Matematikai  modellezés

Dr. Friedler Ferenc 1953-ban született Veszprémben. Okleveles matematikus diplomát a József Attila Tudományegyetemen 1977-ben, kandidátusi fokozatot 1990-ben, tudományok doktora fokozatot  1995-ben szerzett.  Kutatási területe: a matematikai modellezés és optimalizálás mérnöki alkalmazásai. Kidolgozta a P-gráf módszertant a termelőfolyamatok hatékonyságát meghatározó hálózatszintézis megoldására.

 

 

A Pannon Egyetem a közép-dunántúli régió meghatározó felsőoktatási intézménye, képzési kínálata szinte minden tudományterületet lefed. Az öt karral rendelkező intézmény lehetőséget biztosít a korszerű ismeretek szerzésére a különböző  tudományterületeken, kutatóegyetemként elősegíti a versenyszféra, az üzleti élet, az önkormányzat összefogását. A tudás mellett érvel, tudományt ápol és teremt, kultúrát őriz és közvetít, minőséget formál. A rektorjelölt a minőségi fejlődést hangsúlyozza, feladatának tekinti az egyetem minőségi pályára állítását.

Balla Emőke

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!