Kultúra

2011.04.01. 18:27

A zirci apátság kincsei - Kiállításon nem látott kódexek és kéziratok

Zirc - A zirci apátság kincsei címmel nyílt kiállítás pénteken a Reguly műemlék könyvtárban, ahol tíz kódex, valamint újkori kéziratok láthatók.

Mátételki András

Az ünnepi megnyitón dr. Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója arról beszélt, hogy a kiállítás nagy alapossággal dolgozza fel az apátság és könyvtára történetének három nagy korszakát az újraalapítástól a 19. század közepéig. Elhangzott, az eddig még sosem látott kódexek és kéziratok páratlan kincseink.

Dékány Árpád Sixtus atya arról beszélt, hogy a szerzetességnél az olvasás fontossága abból adódott, hogy Szent Benedek előírta nekik az olvasást, ami a munka és az imádság mellett a legfontosabb szellemi tevékenységnek számít. Az olvasás, hangzott el, az embert szellemileg és lelkileg formálja, jobbá teszi. Nem véletlenül beszélnek manapság sokat arról, hogy a fiatalok életéből hiányzik az olvasás, ami a szellemi elsivárosodáshoz vezet.

Németh Gábor, a könyvtár igazgatója a kiállítás páratlan értékeire hívta fel a figyelmet. A kódexek közül a legjelentősebb a 15. század második felében készült latin nyelvű darab, amely Johannes Herolt prédikációit és egy bestiáriumot tartalmaz. A kódexet a 15. század végén egy dél-magyarországi kolostorban magyar és horvát nyelvű megjegyzésekkel látták el. 

Címkék#Zirc#kódex

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!