Kultúra

2011.04.25. 17:12

Underground irodalom éjjel

Veszprém - Fiatal írók gyűltek össze az Éjszakai Egyetem előadássorozat legutóbbi eseményén, akik önmagukról, írókról és olvasókról is elmondták véleményüket.

Tiger Szabolcs

 A Pannon Egyetem antropológia és etika tanszéke által rendezett Fiatalság, íróság című rendezvényre a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) öt tagját hívták vendégségbe. Borbáth Pétert, Csepregi Jánost, Kollár Árpádot, Mészáros Mártont és Szőllőssy Balázst az est egyik házigazdája, Csapody Kinga köszöntötte. A családias hangulatban zajló beszélgetés a fiatal író mint olyan témakörével indult: a meghívottak elmondták, alapvetően a 35 év alatti szerzőket lehet idesorolni.

Humorosan megjegyezték, ha valaki 68 éves korában publikál legelőször, ő is fiatalnak számít íróként. Szóba került a FISZ is, melytől gyakran ódzkodnak a művészek, akik nem akarnak valami kötött szervezeti formába tartozni, nem akarják feladni a szabadságukat. Valójában erről szó sincs, a szervezetnek az első könyves alkotók támogatása a legfontosabb célkitűzése, a tehetségkutatáson túl szöveggondozással, műhelytáborok szervezésével és nyomtatással is foglalkoznak.

 


 
Az előadáson elhangzott, sok olyan kiadó van Magyarországon, amely egy bizonyos összeg fejében hajlandó bárki írását kiadni. Ez azonban lehúzás, hiszen normális esetben a szerző kap pénzt a művéért. Ha valaki kezdőként nem tudja, hová forduljon a kéziratával, inkább minket keressen, hiszen tőlünk megkaphatja a szükséges információkat bérmentve.
 
A fiatal írók felvetették, a legtöbb ember még ma is csak a klasszikus író-szöveg-olvasó kapcsolatrendszert ismeri, pedig számos modern, alternatív megoldás létezik, mellyel újra népszerűvé válhatna az olvasás. Példaként említették a budapesti Váci utcában nemsokára megrendezendő irodalmi peepshow-t, ahol az érdeklődők a fülkékbe bebújva nem nőket, hanem szerzőket láthatnának testközelből. Hozzátették, tapasztalataik szerint a mai fiatalok szívesen olvasnának, de kevés és nehezen elérhető a számukra is élvezhető szépirodalom. Ráadásul a marketing sem igazodik hozzájuk. Azt kijelenteni pedig, hogy olvass, mert különben bunkó vagy, ma már nevetséges, hisz több tízezren nem olvasnak, mégsem tartják magukat bunkónak. 

Az Éjszakai Egyetem előadásának keretén belül szó volt még a FISZ-tagok szerkesztői munkájáról, saját életútjaikról, illetve szerzeményeikből is felolvastak néhány darabot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!