Kultúra

2011.05.10. 19:03

Idegen nálunk az idegen nyelv

Veszprém - A nemzetközi kapcsolatok bővítése volt a témája a Pannon tudományos műhely keddi kerekasztal beszélgetésének.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem idén is megrendezi a Pannon tudományos műhely előadássorozatát. A szervezők olyan témaköröket választanak, melyek szorosan kapcsolódnak az oktatáshoz és befolyásolják a régió munkaerőpiacát, gazdaságát. Ilyen téma a nemzetközi kapcsolatépítés is. A résztvevők megismerkedhettek a cserediákprogramokkal, ösztöndíjakkal, nyelvtanulási lehetőségekkel, a külföldi intézményekkel való kutatás-fejlesztési kapcsolatok erősítésével.

A Pannon tudományos műhely első előadója, dr. Mihalovics Árpád, a Pannon Egyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese kiemelte: hazánknak, mint fogadó országnak előnye kedvező földrajzi elhelyezkedése, jó hírnevű felsőoktatása, nagy presztízsű, népszerű intézményei, ugyanakkor nem célország, a magyar nyelvet kevesen beszélik, kevés az idegen nyelvű képzés, a külföldi diákok 75 százaléka a szomszédos országokból érkezik. A Pannon Egyetem célja, hogy nemzetközileg elismert, akkreditált oktatási tevékenységet folytasson, idegen nyelvű képzést kínáljon. A rektorhelyettes a napirenden lévő felsőoktatási átalakítással kapcsolatban elmondta: a Pannon Egyetemet nem akarják megszüntetni, integrálni, beolvasztani. Dr. Szántay Antal, a Corvinus Egyetem tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, Magyarországon idegen az idegen nyelv; sokan egy nyelvet sem beszélnek, ám van egy szűk réteg, mely kiváló nyelvtudással rendelkezik. Véleménye szerint a diákok számára nem a tudás, hanem a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése a cél. A felsőoktatásban az alapképzés is elképzelhetetlen egy idegen nyelv ismerete nélkül, a nyelvtudást a közoktatásban kellene megalapozni: jó volna, ha az érettségizni készülő diákok két idegen nyelvet biztonsággal tudnának. A doktori, a PhD-képzések sok magyar diákot külföldre csábítanak, vonzóvá kell tenni a hazai felsőoktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!