Kultúra

2011.05.09. 07:43

Nívódíj táncosoknak

Veszprém - A Veszprém Táncegyüttes immár hagyományos Gizella-napi gálaműsorának adott otthont a Petőfi Színház, az eseményen az év két legjobb táncosának járó nívódíjakat is kiosztották.

Deák Dóra

A Gizella-napok rendezvénysorozat megnyitójának előestéjén fergeteges gálaműsort adott a Veszprém Táncegyüttes a Petőfi Színházban. A megjelenteket Molnár Gábor, a táncegyüttes művészeti vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy szeretné felhívni a figyelmet magyar táncművészek és alkotók kiemelkedő képességére, kreativitására.
 
A gálaműsor első felében Dunán innen, Dunán túl címmel a környező falvak, tájegységek táncaiból kapott ízelítőt a közönség. Elsőként rábaközi, majd mezőföldi táncokat láthattunk, amit Kalocsa vidéki táncok követtek. Bepillantást nyerhettünk a Nógrád megyei palóc falu, Rimóc település táncaiba is, a szenior csoport pedig zempléni szlovák táncokat ropott. A szívvel-lélekkel összeállított kétrészes előadás első fele tirpák táncokkal ért véget.

 


 
A gála második, Erdélyi képek című részében magyarpalatkai és magyarózdi táncokat mutattak be az együttes tagjai, majd a fiúk györgyfalvi legényessel, a lányok pedig moldvai táncokkal kápráztatták el a közönséget.
 Az est során ismét változatos, színvonalas előadásokat láthattunk, a táncok nagy részét ezúttal is vastapssal jutalmazta a közönség. Az együttest a mostani gálán a Kőris zenekar kísérte.

A műsor végén idén is kiosztották az év két legjobb táncosának járó nívódíjat, amelyet a lányok közül Marosy Gerda, a fiúk közül pedig Vetzl Áron vehetett át.


Ezek is érdekelhetik