Kultúra

2011.07.22. 17:53

Megemlékeztek a nagy diadalról

Pápa - Az ötszázötvenöt évvel ezelőtti nándorfehérvári diadalra emlékeztek a pápai hagyományőrzők a nemzeti emléknapon, pénteken a Pápai Huszáregyesület szervezésében, a diadalnak emléket állító harangszó elhangzása után.

Nagy Imre

Kurucok, végvári vitézek sorfala előtt a narrátor, Kincses László röviden ismertette a csata történetét, annak hosszú távú következményeit és európai jelentőségét, hiszen a kivívott győzelem hetven évre megállította a török hódítást. Salgó Ferenc kanonok emlékező beszédében felidézte a várvédő Szilágyi Mihály, Hunyadi János és Kapisztrán Szent János alakját és kiemelte a hit, a közös imádság erejét.

- Az akkor még egységes európai kereszténység már a diadal előtt együtt imádkozott a magyarokért. Az emlékezés fontos. De még fontosabb, hogy ennek gyümölcsei legyenek a mostani életünkben - fogalmazott a kanonok, aki öt évvel ezelőtt maga is járt a diadal helyszínén.

Tóth Kálmán, az egyesület titkára a szervezők nevében mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek az ünnepi eseményen, majd a hagyományőrzők három ágyúlövéssel adóztak a nándorfehérvári hősök emlékének. Az emléknapon a várost Unger Tamás alpolgármester és Rádi Róbert, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte.

A nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4-e és 2-e között a keresztények hősiesen védték Nándorfehérvár, a mai Belgrád várát II. Mehmed szultán túlerőben lévő ostromló serege ellen. Végül július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!