Kultúra

2011.09.26. 19:07

Az angol vált a legnépszerűbb idegen nyelvvé

Veszprém - Lezárult az ország nyelvi tesztje, ami a hazánk megyéiben élő lakosság idegennyelv-tudását mérte fel. A legtöbben az angolt választották.

Szabó Zsuzsanna

Az országos tesztet tizenhárom nyelven - angol, német, olasz, spanyol, francia, orosz, szlovák, szlovén, szerb, román, horvát, ukrán, eszperantó - lehetett kitölteni. A legtöbben az angolt választották, a második helyet a német nyelv szerezte meg. Érdekes, hogy a két nyelv ismerete a legtöbb helyen kizárja egymást, amelyik megyében az utóbbi erős, ott általában az angol gyengébb.

A határ menti nyelvek körében a román nyelv a legelterjedtebb, a többi elenyésző, még az eszperantó elterjedtsége is magasabb náluk.

Az idegen nyelv ismeretét mérő teszteket jóval több nő (72 százalék) töltötte ki, mint férfi (28 százalék), a két nem nyelvtudása közt nagy eltéréseket nem találtak, viszont a férfiak átlagos angolnyelv-tudását a nők meghaladták. Az eltérés inkább máshol jelentkezett, míg a férfiaknál inkább az angol szerepelt magasabb arányban, a nőknél más nyelvek voltak elterjedtebbek.

A felmérés eredményei azt is megmutatták, a diplomások jóval nagyobb arányban rendelkeznek leginkább használható - B1, B2, C1 szintű - nyelvtudással, míg a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők jelentős része szinte egyetlen idegen nyelven sem beszél értékelhető szinten.

A kor alapján kapott mutatók szerint a nyelvvizsga szintjét elérő nyelvismerettel leginkább a 25-34 éves korosztály büszkélkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!