Kultúra

2011.09.07. 06:29

Filharmóniai bérletsorozatok

Budapest - A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. koncertiroda tevékenységének legfontosabb feladatai közé tartozik a vidéki felnőtt és ifjúsági bérletsorozatok szervezése; több, mint ötven településén mintegy százezer nézőhöz juttatják el a Filharmónia koncert-kínálatát.

Balla Emőke

A Filharmónia felnőtt bérletet hirdet Veszprémben, Tapolcán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Keszthelyen, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Sopronban, szólókoncerteket Győrben és Sárváron.

Ifjúsági koncertsorozataik a nagyobb városok mellett a kis településekre is eljutnak, sok helyen egyedüli értékközvetítő zenei kínálattal. A vezető fővárosi és vidéki művészeti együttesekkel fennálló hagyományos kapcsolatuknak köszönhetően a Filharmónia vidéki bérleteiben fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, elsőrangú szólisták és karmesterek, valamint a helyben működő legrangosabb művészegyüttesek, tájékoztatta a sajtó képviselőit Igric György igazgató.

A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. az idei esztendőben is számos programmal készül: nemzetközi zongoraversenyt hirdet Liszt Ferenc emlékére, születésének 200. évfordulója alkalmából. A programban a 32 év alatti fiataloknak kizárólag Liszt-műveket kell bemutatni, a három fordulós verseny elődöntője szeptember 9-én kezdődik. A Korunk zenéje Kortárs Zenei Fesztivál idén is elsősorban az új magyar zene bemutatásának fóruma. Változatos, színes kínálatot biztosít Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente szerzői estje.

A fővárosban évtizedek óta a Filharmónia rendezi a legnagyobb számban és a legigényesebben összeállított ifjúsági bérletsorozatokat, az idén háromféle tematikában hirdetik meg azokat. A legkisebbeknek a Mesélő Muzsikát ajánlják, különleges zenei csemegéket ígér a Zene Titkai sorozat és A Muzsika világa bérlet. Október 21-én a Millenáris Teátrumban rendezendő "Apák és fiúk" koncerten Kurtág György és ifj. Kurtág György műveiből válogatnak a svájci és francia vendégművészek.
 
A Nemzetközi Liszt Zongoraversenyhez kapcsolódik az a születésnapi Liszt-gála, melyet október 22-én a Károlyi Palotában rendeznek az utrechti, a weimari és a budapesti Liszt-versenyek győzteseinek közreműködésével. November 13-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban vendégszerepel a Nanjing-i Tradicionális Hangszeres Együttes Kínából, mely énekes és táncos szólisták közreműködésével ad ízelítőt a több ezer éves kínai kultúrából. A hivatásos művészekből álló együttest 15 koncertből álló magyarországi turnéra hívta meg a Filharmónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!