Kultúra

2011.09.29. 17:22

Halló, Pannónia!

Badacsony - Jobban mondja a verseket, mint némely színész - dicsérte Nagy Gábor költő Pusztay Jánost, aki immár a negyedik előadóestjét tartotta a badacsonyi Keresztury-házban szerdán.

Bartuc Gabriella

Korábban Berzsenyit, Babitsot, Illyést, Juhász Ferencet, Nagy Lászlót szavalt fejből, ezúttal kortárs szerzőt választott. Nagy Gábor úgy fogalmazott, majdnem megállt alatta a vonat, annyira meglepte, hogy az országos hírű professzor, a Prima Primissima-díjas nyelvtudós az ő verseivel lép közönség elé a Pannónia dicsérete sorozatban.

Vajon miért tanul meg fejből verseket valaki ebben a prózai, elüzletiesedett világban? Azon túl, hogy frissen tartja a memóriát a verstanulás, az ember érzelemvilágát is gazdagítják a verssorokban kimondott gondolatok, hangulatok - válaszolja Pusztay professzor, aki különben a Badacsonytomajon működő Nyelvészeti Kutatóintézetet vezeti, amely a finnugor nyelvek népszerűsítésére alakult. Ha valaki, ő igazán tudja, mit jelent a kis népek nyelvének és a hozzájuk kapcsolódó kultúráknak a megőrzése. A versek népszerűsítése is ezt a célt szolgálhatja többek között. A népek fennmaradásának, a globalizáció lelassításának záloga lehet.

Érdekesség, hogy az előadóest idejére interaktív kapcsolatot létesítettek Badacsony és a szombathelyi egyetem között. Fűzfa Balázs tanár és hallgatói kivetítőn nézték az előadást és beszélgettek Nagy Gábor verseiről. A költő ugyanis a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!