Kultúra

2011.10.30. 18:06

Ajkai néptáncfesztivál: Ott annak a helye

Ajka - A hétvégén immár XVII. alkalommal rendezték meg a művelődési központban a Bakony néptáncfesztivált, amelyet az Ajka-Padragkút Táncegyüttes önálló estje előzött meg.

Tóth B. Zsuzsa

Az együttes péntek esti, Ott annak a helye címmel rendezett bemutatóján dr. Horváth József alpolgármester méltatta a néptánc népszerűségét. Hangsúlyozta, hogy a városban a kultúrával már egybeforrt a néptánc, hiszen az együttes tagjai fontosnak érzik, hogy tovább vigyék a hagyományokat.

- A népi kultúra nagyon gazdag tárházát mutatják be nekünk immár 2002 óta. Azóta egy önálló estet láthattunk a csoporttól, és most újra összeállítottak egy koreográfiasorozatot. Időközben azonban számos sikert arattak itthon és külföldön, jó hangulatot teremtettek különböző fesztiválokon. Az együttes vezetői és a koreográfiákat készítő Kádár Ignác és Nagypál Anett Erdélyben gyűjtenek, mivel meggyőződésük, hogy ott őrzik még a hagyományokat, amelyeket aztán ők nekünk is bemutatnak - mondta az alpolgármester. Hozzátette, hogy a műsor zenei alapját a Zagyva Banda Ott annak a helye című, most megjelent albuma adja, a koreográfia arra épült.


A művelődési központ nézőterét megtöltő közönség gazdag programot kapott. Az együttes az alakulás óta eltelt időszakban elsajátított koreográfiákból nyújtott át gazdag csokrot. A táncosok a ritkaságszámba menő és különleges erdőszombattelki csárdást és szökőst, valamint ritka és sűrű forgásolást roptak elsőként. Nyírmadai dallamok is felcsendültek, majd féloláhos verbunk és csárdás idézte Szatmár ízeit.
 
A kalotaszegi táncok után megelevenedett a gömöri pásztorvilág, nagy sikert arattak a Gyimesek és Bonchida népeinek táncai, amelyek csak kevéssé ismertek. A táncegyüttes sikeréről árulkodó három ráadást követően az estet hajnalig tartó táncház zárta. A zenét a Heveder zenekar húzta, annak tagjai aztán szombaton este is játszottak fáradhatatlanul.

A másnapi fesztiválon szintén szépszámú közönség volt kíváncsi a megmérettetésre vágyó együttesek produkcióira. Felléptek itt is díszvendégként a szervező együttes erdélyi zenész és táncos barátai, vajdaszentiványi, szucsági és pálpatakai fiatalok.

Dr. Felföldi László, az MTA Zenetudományi Intézet néptáncszakosztályának főmunkatársa úgy fogalma- zott, hogy ez az egyetlen hely az országban, ahol még ragaszkodnak a táncok tisztaságához. Véleménye szerint mindenki kitett magáért, s gratulált a részt vevő csoportoknak.

A szakmai értékelés során csak kisebb  észrevételeket tett a zsűri a tánc tisztasága érdekében, lényegében azonban elismeréssel szóltak minden produkcióról, valamint a szervezésről, a támogatók, az önkormányzat és a művelődési központ segítségéről.

A szombati XVII. Bakony néptáncfesztiválon 13 együttes mérettetett meg az ország minden pontjáról. Hiszen az utóbbi években már kinőtte a regionális kereteket a fesztivál. Sok együttes, mint például a komlói Pöndöly és a győri Rába évek óta visszetérő szereplő. Ugyanakkor új fellépők is érkeztek. A kecskeméti Kurázsi és a komáromi Garabonciás táncegyüttes most vendégeskedett első ízben az ajkai programon, de olyan jól érezték magukat, hogy már most jelezték visszatérési szándékukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!