Kultúra

2011.10.23. 20:02

Százharminc alkotó az országos hírűvé vált kiállításon

Ajka - Százharminc alkotó képző- és iparművészeti munkái láthatók a Nagy László Művelődési Központban, a pénteken megnyitott, országos hírű Ajka Tárlat idei prezentációjaként.

Szijártó János

Az impozánsan tágas tér mindenképpen fokozza az élményt, amit a festmények, grafikák, szobrok összhatása, minősége, mennyisége és azok remek elrendezése nyújt az érdeklődőnek. A megyében nincs is hasonló jellegű képzőművészeti rendezvény, de az országban is kevés, alig néhány hasonlót lehetne említeni.

A szépszámú közönséget, köztük a kiállítókat Schwartz Béla  köszöntötte. Az ajkai polgármester felidézte az évek során egyre jelentősebbé váló Ajka Tárlat történetét, az első, 1972-es kezdeményezést, illetve a mai formájában 2000 óta megrendezendő kiállítás emlékezetesebb pillanatait.  Az idei tárlatra mintegy százötven alkotó jelentkezett, beküldött munkáikat egy háromtagú zsűri értékelte. P. Szabó Ernő művészettörténész, Butak András grafikusművész és Szentgyörgyi József festőművész döntése nyomán végül százharminc jelentkező munkái kerülhettek be az idei Ajka Tárlat anyagába. 

Közülük tizenegyen részesültek díjazásban. Árvay Zolta, Németh Gyula, Paulus Andrea, Péterfy Ábel, Tánczos György, Ancsin Mihály, Kamper Lajos, Sztranyák Zsófia, Kozma Alexandra, Csabai Tibor és Jáger István.

A grafika az idén is nagyon erős volt, a zsűri szerint ezek a művek kiemelkedő minőséggel járultak hozzá a tárlat hírnevének öregbítéséhez.

A megnyitóra érkező vendégek  Halmai Róbert kellemes zongorajátéka mellett tekinthették meg a különböző technikákkal készült képző- és iparművészeti alkotásokat. Grafikát, pasztellképet, fotót, tollrajzot, akrilt, szitanyomatot, akverellt, üveget, fafaragást, olajfestményt, temperát, kollázst, fémből, selyemből készült szobrot, patchworköt, csuhét. Képek és szobrok, műfajok és stílusok  randevúja. Amint az a helyszínen elhangzott, nem sokan gondolták volna - akár csak néhány évvel ezelőtt is -, hogy a rendelkezésre álló hatalmas teret kitöltik, belakják egy kiállítás alkalmával.

 

Az országos hírű Ajka Tárlat történetének első csírái 1972-ig nyúlnak vissza. Az akkori Ajkai Városi Művelődési Központ indította útjára a kezdeményezést azzal a céllal, hogy a helyi alkotóközösségeket, művészeti csoportokat összefogják, megteremtsék számukra a bemutatkozás lehetőségét. Az esemény mára kellően   kinőtte magát, és azt országos képzőművészeti seregszemleként, Ajka Tárlat címmel, minden ősszel megrendezik. A pénteken megnyitott kiállítást november 11-ig tekintheti meg a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!