Kultúra

2011.11.21. 19:59

Egy modernkori díva

Balatonfüred - A gyönyörben nincs középút című önálló színházi estjével lépett fel Eszenyi Enikő Balatonfüreden. Közvetlenségével, humorával mindenkit levett a lábáról.

Szabó Zsuzsanna

Nem kis teljesítményt nyújtott a színpadon Eszenyi Enikő szombat esti előadásában. Két órás, állóképességet igencsak igénylő színházi estjén táncolt, futott, sikított, színpadon öltözött át. Nő volt. Sokféle nő, mégis egy. Egyszer dögös, piros-feketében csábító díva, máskor hosszú fehér ruhában lépkedő jelenség. Mindig szenvedélyes, lüktető, majd esendő, de végig humoros és nagyon emberi.

Előadásában lebontotta a klasszikus színház falait. Fényt kérve többször rohant le és beszélt közönségéhez, és a székükben elbújni igyekvő férfiaknak sem kegyelmezett. Gyakran ki, illetve beszólt, szeszélyes női kénye-kedve szerint simogatta, vagy éppen legyintette meg kesztyűjével a kinézett (férfi)áldozatait.

Szerethetően és elérhetően emberien viselkedett, ahogy magáról, humoros élményeiről mesélt. Arról, hogyan segítették ki, mikor fellépésen hirtelen elfelejtette a Szomorú vasárnap szövegét, vagy személyes, fájdalmas kötődéséről a füredi szívszanatóriumhoz.

A Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Nagy Gabriella, Rakovszky Zsuzsa, Forgács Zsuzsa Bruria, Tóth Krisztina, valamint fe Lugossy László szövegeihez mérten a művésznő hol szenvedélyes, hol elhagyott, máskor esendő nőt alakított. Izgalmas ellentéteket villantott fel, egyszer lábait szétdobva, orvosi székben terpeszben flegmán parolázott, máskor férfiasan szoknyája alá nyúlt mikroportját tapogatva. Egyik pillanatban a nézők szemeibe nézett és gyengéden végigsimított rajtuk, máskor obszcén szavakat dobott feléjük, feledtetve, ki is a gyengébbik nem.

A szuggesztív, magával ragadó előadás után Eszenyi Enikő nem hagyott hiányérzetet, űrt annál inkább. Mozgásával, szavainak, testének játékával egyedül is legyőzte a teret és az időt. Jól állt neki a Hajmási Péter, vagy a Holdvilágos éjszakán, de a kortárs költőnők szókimondó szavai is, de még a baki, vagy az improvizáció is belefért. Nem emelt ki egy kimondott szerepet, vagy érzést sem, hisz mindegyik benne, bennünk van. Nőkben, akik kicsit férfiak is.

Az énekek, sanzonok mellett zongorán segítségére volt kísérője, Darvas Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!