Kultúra

2011.11.21. 08:08

Film iróniával fűszerezve

Veszprém - Végre a veszprémi közönség is láthatta Kocsis Ágnes Pál Adrienn című többszörös díjas alkotását két helyi mozi összefogásának köszönhetően.

Szabó Zsuzsanna

A veszprémi plázamozi és a Városi Művelődési Központ és Könyvtár Filmklubjának közös szervezésében mutatták be a Pál Adrienn című filmet, ami 2010-ben Cannes-ban Fipresci-díjat kapott, a 2011-es Magyar Filmszemlén pedig a fődíjat és a közönségdíjat is elnyerte. A filmet eddig kevés alkalommal vetítették a honi filmszínházak.

A film egy, az elfekvő osztályon dolgozó túlsúlyos ápolónő, Piroska komor hétköznapjait mutatja be, akinek egyetlen boldogsága a krémesek majszolása. Míg egy nap a halottakat a boncterembe tologató Piroska rég látott gyerekkori barátnője, Pál Adri- enn kutatásába nem kezd...

A halálszagú kórtermek sivárságába néha jól jönne egy kis friss levegő, igaz, a film finom iróniája és a természetessége miatt szerethető duci főszereplő hölgy végig leköti a figyelmet. És ne feledjük, Kocsis Ágnes rendezőnő Friss levegő című 2006-os, első nagyjátékfilmjének szereplője sem éppen álommunkát végzett, ő közvécéket sikált. 


 
A veszprémi vetítést közönségtalálkozó követte, ahol a nézők kérdezhették a minimalista stílust követő rendezőnőt, valamint jelen volt Böszörményi Gábor, a forgalmazó cég ügyvezetője. Kocsis Ágnes elmondta, a film nemzetközi koprodukcióban készült, 2008-ban kezdték forgatni. A felvétel során számos kalandjuk volt, megemlítette az egyik jelenet helyszíneként szolgáló vasútállomási épület eltűnését és a szereplőválogatás nehézségeit. A főszereplőt hitelesen alakító Gábor Évára másfél évnyi keresgélés után bukkantak, igaz, megérte. Az amatőr szereplő ügyesen feltalálta magát a kamerák előtt. A rendező szerint ma is kell olyan filmeket készíteni, ami az ellustult közönséget gondolkodásra készteti. Úgy véli, a mai filmek többsége mindent kimond, így a néző kevésbé koncentrál, nem gondolja tovább a történéseket, holott így az adott alkotás kisebb érzelmi hatást vált ki.

A bemutatót szervező művelődési központ hétfő esti vetítései folytatódnak az immár megszokott helyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!