Kultúra

2011.11.10. 19:28

Filmcsemegék a közönségnek

Veszprém - Ritka, hogy minőségi, kortárs magyar filmeket vetítsenek "vidéken". Most a kis klubmoziknak köszönhetően kettőt is láthatnak a rajongók Veszprémben.

Szabó Zsuzsanna

Gyakran érezhetik a magyar mozinézők, hogy a hazai kortárs filmekkel méltatlanul bánnak. Egy-két felkapott kivételtől eltekintve szinte alig látni a tévékben az elmúlt néhány évben készült filmet, vagy csak elvétve, késő éjjel. A vidéki filmrajongók pedig kiemelten hátrányos helyzetűnek számítanak,  kevesebb a lehetőségük, hiszen nincs annyi művészmozi, mint a fővárosban.

A veszprémi Városi Művelődési Központ és Könyvtár évek óta működő filmklubja kis színt próbál hozni a plázamozik egysíkú kínálatába. Sőt, most kettőjük közös rendezvényén, hétfőn 18 órától látható a Balaton pláza mozijában a " target="_blank">Pál Adrienn című film, ami az idei Magyar Filmszemlén a nagyjátékfilmek versenyében a fődíj és a közönségdíj mellett a produceri és a legjobb hang díját is elnyerte. Az alkotást eddig néhány fővárosi mozit és a februári Filmszemlét leszámítva nemigen  mutatták be. A 14-ei vetítést közönségtalálkozó követi, ahol a nézőknek lehetőségük lesz beszélgetni a film rendezőjével, Kocsis Ágnessel és Böszörményi Gáborral, a forgalmazó cég ügyvezetőjével is.

Szintén új, 2011-es magyar filmet vetít a veszprémi Hemo is. Most vasárnap 18 órától az idén októberben a mozikba került Kaland című romantikus drámát tekinthetik meg az érdeklődők. A Márai Sándor művéből készült filmet Sipos József rendezte, a főbb szerepekben Gerd Böckmann, Marozsán Erika, Csányi Sándor és Eperjes Károly látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!