Kultúra

2011.11.20. 08:33

Gondolkodom, tehát vagyok

Pápa - Manapság nincs szükség a gondolkodó emberre, nem szabad gondolkodni, és az egyetlen értéknek a gazdasági növekedés, a haszon számít.

Polgár Tibor

Így látja jelenlegi világunkat Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki pénteken délután a pápai Petőfi Asztaltársaság vendége volt. Az egyik belvárosi étteremben zajló beszélgetés előtt Gosztola István az Intés az őrzőkhöz című Ady Endre verset elszavalva emlékeztetett a költő közelgő születési évfordulójára, majd Kerecsényi Zoltán, az asztaltársaság ügyvivője köszöntötte a jelenlévőket.

- Vajda Mihály meg akarta érteni a világot, ezért lett filozófus. Mindaz, ami élete folyamán történt vele, összefügg a világ megértésének folyamatos vágyával. Tanári, professzori munkássága alatt mindig is arra törekedett, hogy elsősorban ne a megismerésre, hanem inkább a gondolkodásra ösztönözze tanítványait - fogalmazott Kerecsényi Zoltán.


Ezt követően Grőber Attila, a Petőfi Asztaltársaság másik ügyvivője faggatta a filozófus professzort történelmi, társadalmi, aktuálpolitikai témákról, összefüggésekről, valamint persze saját életéről. A beszélgetés fő irányvonalát a totalitárius rendszerek, a diktatúrák mibenléte jelentette: Vajda Mihály alapos elemzés alá vonta a fasiszta, a nemzetiszocialista, a kommunista eszmerendszerek az emberiségre gyakorolt történeti és ideológiai jellemzőit, de természetesen szó esett a demokrácia formai, tartalmi elemeiről is.

A filozófus kiemelte, nem elég az intézményrendszert kiépíteni, meg kell tanulni demokratikusan élni, csak így alakulhat ki valódi demokrácia. Az asztaltársaság vendégének véleménye szerint az új világtrend a profitot mindenek fölé helyezi, ennek köszönhetően pedig egy rettenetesen mély értékválság van kibontakozóban világszerte, továbbá a liberális demokrácia is problematikussá vált. Mint mondta, sosem bocsátkozik jóslatokba, egyedül a jelen helyzetet képes értékelni, de talán egy karizmatikus, vezető személyiség felbukkanása jelenthetné a kiutat. Vajda Mihály elárulta, szívesen vállal gondolkodásra késztető beszélgetéseket, ezért is örült a pápai meghívásnak.

 


Vajda Mihály (középen) szerint az új világtrend a profitot mindenek fölé helyezi, ennek köszönhetően pedig egy mély értékválság van kibontakozóban (Fotó: Polgár Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!