Kultúra

2011.11.11. 06:50

Mesék, mítoszok - Ősi fogások modern köntösben a Somogyi galériában

Pápa - Mesék, mítoszok, mondák alakjai válnak valóra keze alatt. Őserő találkozik itt modern művészettel, és adja tovább örökét a ma emberének. A közelmúltban a Somogyi galériában nyílt kiállítás a műértők szavaival élve erős, kiváló anyag, többük szerint az év legjobb tárlata.

Nagy Imre

Németh János Munkácsy-díjas zalaegerszegi alkotót "csak" tisztelői titulálják szobrásznak, keramikusnak. Ő magát fazekasmesternek vallja. Mint mondja, minden művészethez a mesterségen keresztül visz az út. Aki ezt megkerüli, annak minden művészi tevékenysége csak ügyeskedés. Ő persze nem kerülhette el sorsát, hiszen nagyapja, apja kályhagyártó és építőmester, a zalaegerszegi cserépipar megteremtője volt. Mindennek hozadéka a népi kultúra ősi elemei, amelyeket a göcseji táj sajátosságaival ötvöz a művész. Németh János technikája is egyedülálló: fazekaskorongján teremti meg azokat a hengereket, kúpokat, egyéb formákat, amikből összeállnak plasztikái, domborművei. Mesterei Borsos Miklós és Gádor István voltak, jobbakat nem is kaphatott volna, ők alapozták meg szemléletét, sajátos világlátását.

Mintha egy pogány-keresztény szentélybe tévedt volna a látogató a pápai megnyitó délutánján: szkíta szarvasok, ősi magyar motívumok, mitológiai alakok, állatfigurák keveredtek itt bibliai témákkal, csodaszarvasmondával, hol robusztus őserőt, hol hajlékony finomságot, könnyedséget árasztva magukból. Mindez a kiállítás rendezőjének, Kocsis Gyulának is köszönhető.

Erős, kiváló anyag - tartják a szemlélődők, mert talán sejtik, hogy működik a génemlékezet, az ősök emlékezete. 

 

Az alkotót elsőként Rádi Róbert, a pápai polgármesteri kabinet vezetője, majd dr. Kostyál László művészettörténész, a Zala megyei múzeum megbízott igazgatója méltatta, kiemelve Németh János ízig-vérig a zalai tájba simuló alakját. A nem mindennapi tárlat november 20-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!