Kultúra

2011.12.01. 07:00

Sarkadi Imrére emlékeztek

Veszprém - A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a veszprémi Petőfi Színház közösen emlékezett meg Sarkadi Imréről a születésének 90., halálának 50. évfordulóján rendezett programon a Városi Művelődési Központban.

Napló

Kanyár Erika, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozatának alelnöke Sarkadi Imre életéről, műveiről tartott előadást. Oberfrank Pál,  a teátrum igazgatója az író és a veszprémi színház kapcsolatáról beszélt. Felelevenítette a színháznak azt az időszakát, amikor Sarkadi Imre két művének ősbemutatóját tartották Veszprémben. A Ház a város mellett című művét 1967. április 14-én mutatták be, a színművet Horvai István állította színpadra. Olyan színészek léptek színpadra az előadásban, mint Bicskey Károly, Ruttkay Mária, Tánczos Tibor. A veszprémi színház 1973-74-es évadában tűzte műsorra Sarkadi Imre legendás művét, a Kőműves Kelement. Az 1974. január 25-ei ősbemutató rendezője Valló Péter volt, a főszerepet Cserhalmi György alakította. A darabból az 1980-as években rockballadát készített Szörényi Levente és Bródy János. A Petőfi Színház 1988. június 23-án mutatta be a zenés előadást, Hegedűs D. Géza rendezésében. A nagy sikerű produkcióban Borbiczki Ferenc játszotta Kelement.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!