Kultúra

2012.01.24. 09:11

Liszt-levélre bukkantak a múzeumban

Sümeg - Liszt Ferenc által írt levelet és egy zenei előadás kézzel írt programját találta meg a városi múzeumban Tóth Gyula helytörténet-kutató.

Szijártó János

A levélben arról ír a zenei óriás, hogy küld egy kis adományt az édesanya képének publikálására. A keletkezés szerint 1876. február 23-án készült a levél, de hogy kinek írta a zeneszerző, nem derül ki. A zenei előadásról szóló írás Tóth Gyula tájékoztatása alapján szintén érdekes adatokat tartalmaz.



Amint az kiderül, a program szerint nyolc zeneművet ad elő Liszt két volt tanítványával, a kor két híres személyiségével.  A hamburgi születésű Popper Dáviddal, aki 1886-ban a magyar zeneakadémia tanára lett és feleségével, Sophie Menter német zongoristával, zenepedagógussal. Utóbbi 1867-ben ismerkedett meg Liszt Ferenccel Bécsben. Sophie-t Liszt a kor legnagyobb zongoristájának tartotta és utolsó zongorakoncertjét neki ajánlotta fel.
Tóth Gyula korábban Kazinczy- és Batsányi-kéziratokra bukkant a városi múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!