Kultúra

2012.02.17. 18:42

Minél több katarzis a legfontosabb cél

Balatonfüred - A város színházi hagyományaira építve egy valóságos színházhoz közeli intézményt szeretnének létrehozni, mondta dr. Bóka István pénteken.

Győrffy Árpád

A polgármester sajtótájékoztatón mutatta be a Kisfaludy Színházfenntartó Nonprofit Kft. új igazgatóját és egyben  művészeti vezetőjét, Kéri Kitty színművészt, a Petőfi Színház társulatának tagját. Bóka István annak a reményének adott hangot, hogy a város színházi élete az új vezető irányításával illeszkedni fog ahhoz az imázshoz, amit Balatonfüredről, mint a kultúra és a művészet városáról kialakítottak. Nagyon jó kapcsolatokra törekszenek a környéken működő társulatokkal, különösen a Petőfi Színházzal, de hangsúlyozottan új hangról, új arcról, új lehetőségről van szó, mondta a polgármester. Újságírói kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a színház éves működése várhatóan 25-30 millió forintba kerül, amiből az önkormányzat ötmillió forintot biztosít, a többit jegyárbevételből, szponzoroktól és pályázati forrásokból várják.

Kéri Kitty elmondta, hogy elsősorban nem színházakban, hanem előadásokban gondolkodik. A magyar színházi élet teljes palettájáról szeretne minél több olyan darabot a városba hozni, ami igazi katarzist vált ki a nézőkből. Nemcsak az úgymond magas művészetre gondol, könnyebb műfajú darabok ugyanúgy műsorra kerülnek. Fontos a minőség. A hagyományos színházi előadások mellett nagyon fontosnak tartja a gyermekekkel való foglalkozást is, ezért el szeretne indítani egy Mesekastély című programot, ami havonta egy-egy szombaton ismétlődne a Vaszary-villában.

 

Füred Jam - zene és irodalom ötvözése

A Pannon Várszínház korábban megszokott március 15-i műsora helyett háromnapos saját programmal mutatkozik be  az idei ünnepen a Kisfaludy Színház. A nyári nagy terv a július 20-21-én megrendezésre kerülő fesztivál, a Füred Jam, amiből évente ismétlődő hagyományt szeretnének teremteni. Olyan zenekarok fellépését tervezik, mint a Quimby, a Ladánybene 27 és a Pannonia Allstars Ska Orchestra. A zene és az irodalom ötvözésével többet akarnak adni a hagyományos fesztiváloknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!