Kultúra

2012.03.07. 12:13

Irodalmi hosszútávfutás Pápán

Pápa - Kedvenc verseikkel, novelláikkal, szövegrészleteikkel tették emlékezetessé az irodalomkedvelők a református gimnázium dísztermében megrendezett maratoni, 481 perces felolvasóestet.

Polgár Tibor

A Pápai Református Kollégium tavaly ünnepelte fennállásának 480. évfordulóját, és a jeles jubileum alkalmából többek között egy 480 perces irodalmi estet is szerveztek a tanintézetben. A rendezvény olyannyira népszerűnek és sikeresnek bizonyult, hogy hamar hagyomány vált belőle. Mivel időközben természetszerűleg öregedett egy évet az intézmény, a felolvasóest is bővült: ezúttal nyolc óra és egy perc hosszáig merülhettek el az érdeklődők az irodalom tengerében.

- Több mint hatvanan jelentkeztek a felhívásra, hogy kivegyék a részüket ebből az irodalmi hosszútávfutásból. A legtöbb felolvasó természetesen iskolánk diákjai közül került ki, de a tanári karból, illetve a Jókai Körből is képviseltették magukat az eseményen. A felolvasandó művek mind műfajilag, mind tartalmilag, mind hangulatilag rendkívül változatosak voltak - tájékoztatta lapunkat Adorján Zoltán, a református gimnázium tanára, a felolvasóest egyik szervezője. Hozzáfűzte, a klasszikus irodalomtól kezdve a modern irományokon keresztül egészen a gyermekmesékig bezárólag sokféle szöveget hallhatott a díszterem közönsége.

Modern korunk vívmányainak köszönhetően a felolvasásban a távolság sem jelentett akadályt: volt, aki telefonon, interneten, vagy éppen előre elkészített videofelvétel segítségével osztotta meg kedvenc sorait a hallgatósággal. Adorján Zoltán megfogalmazása szerint a rendezvény célja az irodalom népszerűsítésén túl a közösségteremtés, a diákok tartalmas szabadidős-foglalkoztatása, valamint a jelentős múlttal büszkélkedő iskola hagyományainak életben és észben tartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!