Kultúra

2012.05.22. 12:51

Testek vágykeltő tánca

Veszprém - Ma este kezdődik a XV. Tánc Fesztiválja országos és nemzetközi összművészeti találkozó a megyeszékhelyen. A versenyprogramot a Bozsik Yvette Társulat felnőtteknek szóló produkciója nyitja.

Szabó Zsuzsanna

Ismét a kortárs táncszínház és annak jeles képviselői a főszereplők a Vándorfi László és Krámer György által életre hívott fesztiválon. Ma este Az Ezeregyéjszaka virágai című előadást láthatja a közönség a Petőfi Színházban. Bozsik Yvette-tel, a társulat művészeti vezetőjével, a darab koreográfusával beszélgettünk.

- Sokak szerint ez a rendezvény sajátos hangulattal bír. Társulata már évek óta visszatérő vendége a veszprémi táncfesztiválnak.

- Mindig nagyon szívesen jövünk a veszprémi Tánc Fesztiváljára a társulatunkkal. Örülök, hogy ezúttal ismét a Petőfi Színházban kap otthont a rendezvény. Fantasztikusnak tartom, amit Vándorfi László és Krámer György tesz a hazai táncművészetért.

- Nagyon friss produkcióval érkeznek.

- A budapesti, márciusi bemutató óta mindössze egy alkalommal játszottuk Az Ezeregyéjszaka virágait. A veszprémi előadás így nemcsak a Tánc Fesztiválja nyitóelőadása lesz, de egyben ez lesz a produkció vidéki premierje is.

- A darab címéről (legalábbis az elejéről) elsőként egy mese jut eszünkbe. A társulat változata viszont kizárólag a felnőttekhez szól. Mennyiben hagyatkozott Pasolini filmjére?

- Amióta láttam, azóta foglalkoztat a Pasolini azonos című filmjében ábrázolt világ. A Nemzeti Táncszínház felkérése nyomán érett meg bennem a gondolat, hogy a társulatommal elkészítsem az előadást. A film vadsága, nyers ereje ihletett meg, az előadás azonban nem archaizál, a mai világban játszódik. Az előadásban nem vettem alapul Az Ezeregyéjszaka meséit, absztrakt megközelítésben látjuk a férfi és a nő, az ellentétek találkozását.

- Mennyiben különbözik a mostani előadás a korábban látott munkáitól?

- Ez egy kimondottan táncos produkció, amiben kevesebb a narratív és a dramaturgiai elem. Sokkal inkább a táncosok jelenlétére, a dinamikus mozdulatokra, a különleges térre és a fényekre épül. Talán absztraktabb előadás, mint ami általában rám jellemző. Az előadás elvontan, de különböző találkozások és kapcsolatok története, közülük kiemelkedik egy szóló pár, Fülöp Tímea és Vati Tamás furcsa násza. A nemiség, az erotika is felszabadító energia, amely végig áthatja a táncosok mozdulatait. A fények és a testek dominálnak, fontos látványbeli szerepük van a jelmezeknek, melyeket Juristovszky Sosa tervezett és készített. Az előadás magával ragadó, szuggesztív zenéjét Philippe Heritier svájci zeneszerző komponálta kortárs és keleti zenei motívumok ötvözéséből.

- Az Ezeregyéjszaka virágai című darab kimondottan a felnőttekhez szól.

- Több korosztály számára készítek előadásokat, tánc- és nagyszínházi produkciókat egyaránt. Nemcsak koreografálok, hanem rendezek is. A commedia dell'arte-ban hiszek, ahol egyszerre van jelen a színpadon a szereplők mozgása, gesztusai és a szöveg. Nem a stílusok a fontosak, hanem a mögöttük rejlő igazság, a mondanivaló. Nem a forma, hanem a tartalom számít. Az teszi leginkább élővé a művet, ha van mögötte személyes érintettség.

 

Három vendégtáncos a társulatban

Bozsik Yvette társulata a fesztiválhoz hasonlóan nemzetközi. Az alapítás óta együtt dolgozik Vati Tamással és Vislóczki Szabolccsal, a többiek: Krausz Aliz, Hasznos Dóra és Gombai Szabolcs később csatlakoztak. A társulat összetételében valóban nemzetközi: a magyarok mellett az angol Samantha Kettle, a Vajdaságból származó Fülöp Tímea, illetve a barbadosi születésű Valencia James is tagja az együttesnek. Az Ezeregyéjszaka virágaiban állandó tagjaikon kívül három vendégtáncos szerepel: Kalmár Attila, Székely Szilveszter és Vida Gábor, akikkel régóta dolgoznak együtt, rendszeresen fellépnek a társulat előadásain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!